Cotatia graului, la un nivel record

Marti, 27 Iulie 2010, ora 23:04
1913 citiri
Cotatia graului, la un nivel record

Cotatia graului a atins marti, la bursa Euronext, un nivel record in urma unui zvon potrivit caruia Rusia va restrictiona exporturile din cauza secetei, dar autoritatile ruse au dezmintit informatia, transmite Reuters, citat de Mediafax. 

Dezmintirea nu a calmat totusi temerile legate de impactul secetei prelungite din Rusia asupra preturilor.

Traderii au declarat ca seceta ar putea determina autoritatile de la Moscova sa restrictioneze exporturile, daca vor considera ca este in pericol securitatea pietei alimentare interne sau tinta de inflatie.

Ministerul rus al Agriculturii a precizat ca nu a facut guvernului o astfel de propunere. La ora 12:58 GMT, contractele futures pentru grau, cu livrare in noiembrie, erau cotate in crestere cu 2,1%, la 181,25 euro pe tona, dupa ce au atins in timpul tranzactiilor un maxim de 184,25 euro pe tona.

"Daca Rusia va lua o astfel de decizie, va deschide calea exporturilor americane si europene", a declarat Sebastien Poncelet, analist la compania franceza de consultanta Agritel.

Ministerul Agriculturii din Rusia a anuntat saptamana trecuta ca seceta a afectat culturi pe o suprafata de 10 milioane de hectare, dar nu a precizat pagubele in cazul graului, care a fost semanat pe 43,6 milioane hectare.

Secretarul de stat Andrei Klepaci a declarat marti ca recolta de grau din acest an ar putea fi de sub 80 de milioane tone, fata de estimarile initiale de 80-85 milioane tone. Analistii anticipeaza ca productia de grau va fi mai mica, de pana la 70 milioane tone.

Pe de alta parte, compania de cercetare a pietei UkrAgroConsult a anuntat marti ca guvernul ucrainean va limita exporturile de grau destinat alimentelor, in a doua jumatate a sezonului 2010/2011, pentru a evita deficitul pe piata interna.

Inghetul si seceta au distrus culturile de grau din Ucraina de pe o suprafata de un milion de hectare, iar guvernul a anuntat ca productia va scadea la 42 milioane tone, de la 46 milioane tone in 2009 si 53,3 milioane tone in 2008.

Pretul graului a crescut puternic in ultimele cateva saptamani, din cauza informatiilor privind problemele din Rusia si alte state din regiunea Marii Negre.

Astfel, contractele futures din Europa s-au majorat cu peste 25% de la inceputul lunii iulie, cresterea fiind alimentata si de valul de caldura din Uniunea Europeana, care a redus estimarile privind productia regiunii, in special in Franta si Germania. 

#cotatie, #grau, #export, #seceta, #rusia , #stiri Impact