Cresterea economica a Chinei s-a temperat la 9%

Luni, 20 Octombrie 2008, ora 12:24
1290 citiri
Cresterea economica a Chinei s-a temperat la 9%

Cresterea economica a Chinei s-a temperat la 9% in al treilea trimestru, pe fondul crizei mondiale a creditelor si a deteriorarii sectorului imobiliar, marcand astfel prima crestere economica a Chinei mai mica de 10%, din 2002, arata Reuters. Cresterea economica a Chinei in al treilea trimestru s-a temperat comparativ cu o crestere de 10,1% inregistrata in trimestrul al doilea, indicand ca economia Chinei este afectata de criza economica mondiala si intarind estimarile ca guvernul va relaxa politica monetara si fiscala.


Economia Chinei, a patra din lume, a crescut cu 9,9% in primele noua luni ale acestui an, fata de avansul de 11,9% raportat in 2007, conform anuntului facut luni de biroul national de statistica al Chinei.


"Asteptam o temperare a cresterii economice in al patrulea trimestru, deoarece influentele externe vor avea un impact mai mare atunci", a spus un economist al bancii UBS Securities din Beijing, Tao Wang.


Productia industriala s-a temperat la 11,4% in anul incheiat in septembrie, cel mai scazut nivel din 2002, desi sectorul vanzarilor de retail si cel al investitiilor a crescut in septembrie peste asteptarile specialistilor, indicand faptul ca cererea nationala poate compensa scaderea exporturilor.


Mai multi oficiali au confirmat la sfarsitul saptamanii trecute ca guvernul pregateste masuri pentru stimularea cresterii economice, precum reduceri de taxe si investitii in infrastructura.