Cresterea ratei dobanzii a provocat tensiuni pe pietele financiare

Luni, 31 Iulie 2006, ora 03:26
1281 citiri

Un studiu recent al Coface precizeaza ca riscul corespunzator principalelor sectoare economice a suferit o redresare moderata, fiind imbunatatite ratingurile pentru sectorul chimic si al hartiei, de la B+ la A-. Ratingul pentru sectorul constructiilor si lucrarilor publice ramane neschimbat, in ciuda tendintelor regionale divergente.Al doilea semestru a fost marcat de tensiuni profunde in pietele financiare, cu cresteri ale ratei dobanzii in Statele Unite, care au generat caderi bruste pe piata actiunilor si a preturilor la materiale prime in lunile mai si iunie. Aceste tensiuni au avut, totusi, impact limitat asupra diverselor sectoare economice, in timp ce cererea mondiala a ramas la un nivel ridicat, sustinuta de dinamismul Chinei, cat si de consolidarea cererii din Japonia si, intr-un grad mai redus, din Europa. Intre timp, se mentine posibilitatea unei incetiniri graduale in Statele Unite. Desi cresterea ratelor dobanzii va contribui la marirea cererii interne, mai ales in sectorul imobiliar, colapsul pare foarte improbabil, cu exceptia unui soc major.

In timp ce companiile din majoritatea tarilor vor trebui sa se multumeasca cu costuri financiare mai mari, multe dintre ele se bucura acum de lichiditati si oportunitati foarte bune de vanzari. Cu toate acestea, presiunea asupra rezervelor persista, iar scaderea spectaculoasa a pretului unor materii prime determina, in final, o recuperare la sfarsitul lui iunie. Economia se confrunta astfel cu preturi ridicate ale petrolului si bunurilor. Cererea globala dinamica ar putea crea, insa probleme in traducerea cresterilor costurilor in preturi.

In acest context, riscul mediu care corespunde principalelor sectoare economice s-a redresat moderat datorita imbunatatirii ratingului acordat sectorului chimic, ratingurile globale si europene crescand de la B+ la A-, si ratingului pozitiv acordat sectorului hartiei, printre cele trei ratinguri regionale pe lista de monitorizare pozitiva aflandu-se cel mondial la A-, cel pentru Europa, la B+ si cel pentru America de Nord, situat la A-.

Aceste doua sectoare continua sa beneficieze de pe urma cererii asiatice dinamice cu conditii economice imbunatatite in Europa. Restructurarea si, mai ales, reducerea capacitatii de productie in surplus ar trebui sa permita companiilor europene aa faca fata in mod mai eficient costurilor de productie din ce in ce mai ridicate. Trebuie remarcate tendintele regionale diferite care s-au resimtit in sectorul constructiilor si lucrarilor publice. Desi ratingul acordat sectorului constructiilor, B-, a fost stabil, componentele sale au suferit modificari, Statele Unite fiind evaluate descrescator, de la A la A-, iar ratingurile pentru Japonia si Europa Centrala fiind schimbate de la C+ la B- si, respectiv, de la B+ la A-.

Sectorul chimic are o piata infloritoare in ciuda costurilor ridicate de productie, ratingul global a acesteia cresand de la B+ la A-. Aceasta crestere este rezultatul imbunatatirii posibilitatilor de vanzari din Europa, unde ratingul regional al sectorului a fost schimbat de la B+ la A-, dar si cererii sporite in alte parti ale lumii. Aceasta cerere considerabila ar trebui sa determine, intr-o anumita masura, impactul preturilor din ce in ce mai mari ale hidrocarburilor asupra situatiei financiare a companiilor din sector, mai ales in alte industrii dependente.(...)

Mari grupuri chimice europene si americane continua sa se mute catre piete noi cu potential de crestere, in special Asia, sau chiar cu resurse semnificative de materiale prime, Orientul Apropiat si Mijlociu. In sectorul constructiilor si lucrarilor publice ratingul global ramane neschimbat, estimat a fi B-, insa scade in America de Nord si creste in Europa Centrala si de Est si in Japonia.

Bloombiz