Criza economica din Marea Britanie ar putea fi mai ampla decat se credea

Luni, 01 Septembrie 2008, ora 10:10
1849 citiri
Criza economica din Marea Britanie ar putea fi mai ampla decat se credea

Perioada de incetinire economica a Marii Britanii ar putea fi mai puternica si de mai lunga durata decat se estima anterior. Mai mult, ar putea deveni cea mai accentuata criza a ultimilor 60 ani, a declarat ministrul britanic al finantelor, Alistair Darling, citat de Reuters.

 

Darling a declarat intr-un interviu acordat ziarului the Guardian ca exista ingrijorari la nivel guvernamental privind impactul negativ pe care l-ar putea avea temperarea cresterii economice asupra pozitiei in sondaje a prim-ministrului Gordon Brown.


Partidul Laburist condus de Brown a scazut in sondaje, in ultimele sase luni, fiind depasit de Partidul Conservator, care are un avans de 21%, in conditiile in care  urmatoarele alegeri nationale vor avea loc, cel mai tarziu, la mijlocul anului 2010.


Ministrul a declarat pentru publicatia the Guardian ca guvernul nu a reusit sa-si faca obiectivele cunoscute publicului, iar la urmatoarele alegeri va trebui sa convinga un electorat sceptic pentru a-si continua mandatul.


"Urmatoarele 12 luni vor fi cele mai dificile 12 luni din ultima generatie, pentru Partidul Laburist", a spus Darling.


Temperarea cresterii economice a Marii Britanii  devine tot mai accentuata, indicatorii economici oficiali indicand o stagnare a economiei in al doilea trimestru, pentru prima data de la inceputul anilor '90.


Lira sterlina s-a depreciat puternic fata de dolar, iar un numar tot mai mare de analisti considera ca economia Marii Britanii a intrat deja in recesiune. Pretul locuintelor a scazut cu peste 10% in ultimul an, iar numarul creditelor ipotecare a inregistrat un nivel minim record.


David Blanchflower, membru al consiliului de politica monetara al bancii centrale a Marii Britanii (Bank of England), a declarat pentru Reuters, la inceputul acestei saptamani, ca 2 milioane de britanici si-ar putea pierde locul de munca pana la Craciun, fiind necesara o reducere urgenta a ratei dobanzilor pentru a stopa criza economiei britanice.