Criza si imbatranirea populatiei franeaza economia pe termen mediu

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 14:37
1346 citiri
Criza si imbatranirea populatiei franeaza economia pe termen mediu

Cresterea economica a Romaniei va fi afectata, pe termen mediu, atat de efectele crizei, precum investitii mai scazute, presiuni pe piata de credit si cresterea somajului, cat si de impactul imbatranirii populatiei si al sustenabilitatii finantelor publice, apreciaza Comisia Europeana (CE).

"Cresterea potentiala va reveni de la un punct de plecare mai scazut. In plus, criza ar putea afecta cresterea economica potentiala pe termen mediu prin investitii mai scazute, constrangeri asupra disponibilitatii creditului si cresterea somajului structural.

Pe deasupra, impactul crizei va coincide cu efectele negative ale imbatranirii demografice si ale sustenabilitatii finantelor publice", se arata intr-un raport al CE, citat de Mediafax, care analizeaza Programul de Convergenta al Romaniei pentru perioada 2009-2012 si prezinta recomandari in vederea relansarii cresterii economice si reducerii dezechilibrelor fiscale.

In acest context, va fi esential ca Guvernul sa accelereze ritmul implementarii reformelor structurale, cu scopul de a sustine potentialul de crestere economica, care va consolida la randul sau sustenabilitatea sistemului finantelor publice, conform Comisiei.

Astfel, este important pentru Romania sa implementeze reforma sistemului de pensii, dar si reformele de guvernanta fiscala si reformele structurale cuprinse in programul de echilibrare a balantei de plati convenit cu Comisia Europeana.

In plus, Romania ar trebui sa ia masuri concrete pentru accelerarea abosrbtiei fondurilor structurale de la UE, deoarece acestea vor permite cresterea investitiilor in motoare de crestere economica pe termen lung fara amenintarea tintelor de deficit bugetar.

Economia Romaniei s-a contractat anul trecut cu 7,1%.

Pentru acest an, autoritatile romane si expertii Fondului Monetar International estimeaza o crestere economica de 1,3%. Avansul ar urma sa ajunga la 3,7% in 2012. 

#ce, #crestere, #criza, #economica , #stiri Impact