Cseke: Cresterea numarului contributorilor la CAS va echilibra balanta

Marti, 07 Decembrie 2010, ora 00:51
1548 citiri
Cseke: Cresterea numarului contributorilor la CAS va echilibra balanta

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat ca impunerea platii asigurarilor de sanatate pentru cei cu pensii peste 740 lei si pentru revolutionari va face ca numarul platitorilor de CAS sa ajunga 8.797.000, iar cel al beneficiarilor exceptati sa scada la 8.664.000, relateaza Newsin.

La finele sedintei de Guvern de luni, Cseke Attila a afirmat ca reducerea categoriilor exceptate de la plata asigurarilor de sanatate devenise imperios necesara ca urmare a deficitului inregistrat de catre fondul de asigurari de sanatate in 2009 si 2010, in urma reducerii nivelului CAS si a cresterii numarului celor exceptati de la plata, dar beneficiari ai asigurarilor de sanatate.

"Sanatatea costa, medicamentele trebuiesc platite, serviciile medicale trebuie decontate de catre Casa de Asigurari de Sanatate, acesta este principiul de la care trebuie sa pornim si trebuie sa reinvatam si sa constientizam in societate acest fapt, ca sanatatea nu este pe gratis. Nu este o masura tocmai usoara.

Daca era luata acum trei-patru ani de zile sigur ca nu aveam aceasta presiune", a motivat Cseke Attila necesitatea masurii.

Potrivit acestuia, numarul platitorilor la CAS a devenit din ce in ce mai mic, in timp ce numarul beneficiarilor a ramas, in linii mari, acelasi. Astfel, daca in 1999 erau sase categorii exceptate de la plata CAS, in prezent sunt 13, ce insumeaza 10.732.000 de persoane. In contrapartida, numarul contributorilor este de 6.629.000.

Pentru a echilibra raportul, Executivul a decis sa includa printre platitori alte doua categorii exceptate: pensionarii cu venituri de peste 740 de lei si "o mare parte din categoria revolutionarilor care astazi sunt exceptati de la plata contributiei pe acea indemnizatie pe care o primesc de la statul roman". "La revolutionari, ramane in continuare exceptata categoria revolutionarilor raniti, care au calitatea de ranit in Revolutie", a explicat ministrul.

Astfel, numarul asiguratilor platitori de CAS creste cu 2.067.764 persoane. Pensionarii cu venituri nete mai mici de 740 de lei raman in continuare exceptati, precum si copiii, elevii si studentii care nu realizeaza venituri. "Cu aceste masuri vom ajunge la un numar de contribuabili la sistemul social de asigurari de sanatate de 8.797.028 de persoane.

Categoriile exceptatilor, de la 1 ianuarie 2011, vor fi de 8.664.852 de persoane (...) Impactul financiar pe care-l preconizam pe fondul national unic de asigurari de sanatate este de 1,4 miliarde de lei", a spus ministrul Sanatatii.

Acesta a precizat ca pensionarii cu pensii de peste 740 de lei vor plati 5,5% pe intreaga pensie, nu doar pentru suma ce depaseste 740 de lei. In schimb, la cei la care aplicarea de 5,5% ar duce la o scadere a pensiei sub 740 de lei, plata CAS-ului nu va putea conduce la o reducere a pensiei nete sub 740 de lei.

#asigurari de sanatate, #pensii, #CAS, #pensionari, #pensii, #venituri , #stiri Impact