Cum contribuie Nabucco la dezvoltarea Romaniei

Marti, 26 Aprilie 2011, ora 11:28
1764 citiri
Cum contribuie Nabucco la dezvoltarea Romaniei

In opinia purtatorului de cuvant al Nabucco Gas Pipeline International GmbH, Christian Dolezal, Nabucco va contribui la diversificarea si stabilitatea aprovizionarii cu gaze naturale a Romaniei si va aduce investitii directe de sute de milioane in reteaua de gaze naturale a tarii, transmite NewsIn.

"O economie competitiva are insa nevoie de diversificarea aprovizionarii cu gaze naturale, astfel incat sa produca la preturi competitive in viitor.

Nabucco va contribui la diversificarea si stabilitatea aprovizionarii cu gaze naturale a Romaniei si va aduce investitii directe de sute de milioane in reteaua de gaze naturale a tarii", a spus Dolezal, purtatorul de cuvant al companiei de proiect care va construi viitorul gazoduct Nabucco.

In opinia acestuia, strategia energetica a UE subliniaza clar faptul ca infrastructura este "sistemul nervos central" al economiei.

"O infrastructura energetica adecvata si diversificata, capabila sa faca fata cererii in continua crestere, este esentiala pentru statele membre ale UE. Mai mult, noile proiecte de infrastructura energetica, precum Nabucco, sunt necesare in mod special in tarile care sunt izolate de piata de gaze naturale a UE. Avand in vedere aspectele enumerate mai sus, Nabucco are un rol cheie pe piata de gaze naturale a Europei", a mentionat Dolezal.

Gazoductul Nabucco va oferi un volum de transport de 31 miliarde metri cubi din surse alternative direct in centrul pie?ei europene, via Romania. Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria, Austria, ?i via terminalul de gaze Central European toate celelalte ??ri din Europa vor primi gaze naturale prin intermediul Nabucco.

"Infrastructura este intotdeauna principalul element care aduce o crestere stabila si pe termen lung. Participarea Romaniei la proiectul Nabucco are un rol cheie in asigurarea securitatii aprovizionarii cu gaze naturale. In plus, Romania va obtine mai multa independenta si stabilitate in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze naturale, deoarece gazoductul ofera acces direct la surse si rute alternative.

Nabucco fiind un proiect major de infrastructura, Romania va beneficia de investitii directe de sute de milioane si noi locuri de munca vor fi create direct sau indirect in timpul constructiei", a declarat Christian Dolezal.

Reprezentantul Nabucco GmbH considera ca Romania are o forta de munca bine calificata, precum si expertiza in domeniul petrolului si gazelor naturale. "De aceea, companiile romanesti vor avea noi oportunitati de afaceri. Nabucco va fi el insusi un centru pentru gazele naturale si astfel alte companii se vor stabili de-a lungul traseului", a adaugat Dolezal.

Acesta a subliniat ca Nabucco lucreaza intensiv la evaluarea impactului social si asupra mediului, in jur de 150 de dezbateri publice fiind deja organizate de-a lungul traseului.

"De asemenea, sunt in curs de derulare activitati detaliate de inginerie in partea estica a sectiunii din Turcia, catre granitele cu Georgia si Irak.

In paralel, suntem in mijlocul procesului de 'due dilligence' cu institutiile financiare internationale in vederea stabilirii structurii finantarii. 

In momentul de fata finalizam si Acordurile de Sprijin ale Proiectului cu tarile gazda, in vederea aducerii Acordului Interguvernamental la nivel national", a mai spus Christian Dolezal.

Totodata, acesta a subliniat ca, dupa ce contractele de aprovizionare vor fi negociate cu succes de catre actionarii Nabucco, in a doua parte a anului vor demara procedura de "opean season", in vederea incheierii contractelor de transport.

#nabucco, #dezvoltare piata gaze naturale, #economie romania, #economie gaze naturale , #stiri Impact