Cum sa relationezi cu un sef dificil

Luni, 30 Martie 2009, ora 13:59
5980 citiri
Cum sa relationezi cu un sef dificil

Esti obosit. Esti frustrat. Esti nefericit. Esti nemotivat. Interactiunea cu seful tau te lasa rece. Acesta este brutal, intimidant, intruziv, pretentios. Isi asuma meritele pentru munca facuta de tine, nu-ti ofera niciodata feedback si lipseste de la fiecare sedinta pe care o programeaza cu tine. Sau cedeaza imediat cand este sub presiune si nu te sprijina la nevoie.

Este un sef cu care nu poti relationa. Un sef dificil este putin spus. Relationarea cu un manager mai putin decat eficient sau pur si simplu slab si nepregatit este o provocare pentru multi angajati. Indiferent care este atitudinea neplacuta a sefului tau, urmatoarele sfaturi te vor ajuta sa gestionezi situatia, scrie about.com.

E constient seful tau ca exista o problema?

Incepe prin a intelege ca seful tau e posibil sa nu fie constient de cum este privit de cei din jur. Definitia unui sef “rau” depinde de nevoile angajatilor, de abilitatile managerului si de circumstante.
Un manager care nu se implica poate sa nu isi dea seama ca lipsa directiei sau a feedback-ului il face un sef “rau”. Poate sa considere ca aceasta atitudine este potrivita pentru un om care se afla la putere.

Un manager care ofera prea mult sprijin poate fi unul care se simte nesigur de jobul sau. Acesta poate sa nu relizeze ca care o atitudine insultatoare la adresa unul angajat competent si sigur pe el.
Sau poate ca sefului ii lipseste trainingul si este coplesit de cerintele de la locul de munca, astfel incat nu poate sa-ti ofere sprijin. Poate ca a fost promovat prea repede sau a primit mai multe responsabilitati decat poate duce. Intr-o vreme a disponibilizarilor, responsabilitatilor sunt deseori impartite intre mai putin angajati decat de obicei.

Poate ca acest sef “rau”nu iti impartaseste valorile. Noile generatii recunosc ca isi folosesc timpul liber pentru a face o prioritate din echilibrul dintre viata personala si cea profesionala. Nu toti sefii sunt de acord cu acest lucru. Daca valorile tale nu corespund cu ale sefului, exista o problema.

Abordarea recomandata in cazul unui sef dificil care nu vede problema

•    Vorbeste cu seful tau. Spune-i de ce ai nevoie din partea sa, cand vine vorba de indrumare, feedback si sprijin. Fii politicos si concentreaza-te pe nevoile tale. Sa-i spui sefului tau ca este neprofesionist, rau sau dificil nu este un lucru productiv si nu te va ajuta sa-ti atingi obiectivele.

•    Intreaba-ti managerul cum il poti ajuta sa-si atinga obiectivele. Asigura-te ca il asculti si ca ii poti oferi un sfat.

•    Cauta un mentor printre alti manageri sau printre colegii mai bine pregatiti, cu acordul managerului tau, pentru a capata experienta.

•    Daca ai facut toate aceste lucruri si nu a functionat nimic, intalneste-te cu managerul sefului tau si cere-i sprijinul. Sau poti merge mai intai la departamentul de resurse umane, pentru a-ti repeta discursul si pentru a primi un sfat. Trebuie sa intelegi ca seful tau e posibil sa nu te ierte niciodata, asa ca asigura-te ca ai facut tot ce puteai pentru a te intelege intai cu el.

•    Este posibil sa nu auzi niciodata ce a facut managerul sefului tau sau departamentul de HR pentru a rezolva problema. Este un lucru confidential. Insa ai rabdare. Lasa timpul sa treaca pana la obtinerea impactului dorit.

•    Daca nimic nu se schimba, in ciuda eforturilor tale, si crezi ca problema este faptul ca nu esti credibil, aduna-ti colegii care sunt de acord cu tine in privinta sefului. Programati o sedinta cu managerul sefului vostru, pentru a-l determina sa vada impactul comportamentului sau.

•    Daca esti de parere ca seful tau nu poate sau nu vrea sa se schimbe, cere un transfer la un alt departament. Aceasta recomandare presupune ca te intelegi bine cu angajatorul tau si ca iti place munca ta.

•    Daca un transfer sau o promovare nu e disponibila, incepe sa-ti cauti un alt job. Aceasta este intotdeauna o optiune. Probabil ca cel mai bine este sa nu afle nimeni ca iti cauti alt loc de munca, insa in situatia de fata, cea mai buna solutie poate fi demisia.

Cand seful dificil stie

De asemenea, exista sefi care sunt constienti de atitudinea lor si nu considera ca gresesc undeva, in ciuda faptului ca li se comunica in mod constant ca au o problema de atitudine. Multi dintre managerii agresivi, prea critici, intimidanti si care isi trateaza nepotrivit angajatii stiu ce fac.

Acestia pot fi de parere ca atitudinea lor este incurajata de catre companie. Este posibil sa fi invatat sa se poarte asa de la fostii lor sefi.

Nu trebuie sa accepti un astfel de comportament. Meriti un sef bun care nu iti atinge in mod negativ increderea in tine si felul in care te privesti. Meriti un sef bun care sa te ajute sa avansezi in cariera. Meriti un tratament civilizat si profesionist la locul de munca.

Abordarea recomandata in cazul unui sef dificil care este constient de atitudinea sa

•    Incepe prin a recunoaste ca ai dreptul sa lucrezi intr-un mediu profesional. Nu tu esti problema. Ai un sef dificil. Acesta este problema.

•    Poti incerca sa vorbesti cu seful problematic, pentru a-i spune ce impact au vorbele sau actiunile sale aspura ta si asupra performantei tale. In situatii rare, acest gen de sef este posibil sa fie interesat de modificarea comportamentului sau. Daca acesta decide intr-adevar sa-si schimbe atitudinea, ajuta-l. Daca ii permiti sa tipe la tine, chiar si putin, il inveti ca poate sa continue asa. Nu porni in mod public la rzaboi, insa atrage-I atentia asupra comportamentului sau cu prima ocazie, in privat.

•    Daca atitudinea sa nu se schimba, apeleaza la supervizorul sau sau la HR. descrie exact ceea ce face si ce impact are asupra ta si asupra jobului tau.

•    Incearca sa apelezi la toate recomandarile mai sus mentionate. Daca nimic nu functioneaza, gandeste-te la tine. Meriti mai mult. Cauta-ti alt job.

#angajat, #atitudine, #cariera, #job, #sef , #stiri Impact