Cum va schimba criza economia mondiala?

Joi, 21 Mai 2009, ora 09:27
1875 citiri
Cum va schimba criza economia mondiala?

Este actuala criza o despartire intre capitalismul financiar si dominarea Vestului, pe de o parte, si protectionism, reglementari severe si dominarea Asiei, pe de alta parte? Sau va ramane in istorie drept un eveniment nesemnificativ, cauzat de oameni nesabuiti?

Adevarul este undeva la mijloc, aceasta perioada nefiind asemenea Marii Crize din anii 1930, avand in vedere actiunile determinate ale autoritatilor din intreaga lume, dar nici nu va supravietui capitalismul, asa cum il stiam pana acum, sunt de parere analistii de la Financial Times.

Stim, deja, ca, daca Statele Unite stranuta, tot restul lumii se imbolnaveste, dar si ca aceasta criza afecteaza, cel mai grav, statele axate pe exporturi de bunuri sau care s-au bazat pe investitii straine.

Avand in vedere pachetele de sprijin financiar, acordate in diverse tari, se poate presupune ca Statele Unite o sa fie prima tara care va iesi din criza. De asemenea, China ar putea deveni cea mai profitabila economie din lume.

Exista si lucruri necunoscute, printre care cat timp va putea continua sa existe un deficit fiscal, inainte ca pietele sa ceara compensari mai mari pentru risc sau daca bancile centrale vor reusi sa renunte la politicile unconventionale, aplicate acum, fara a cauza inflatie prea mare.

Se poate ghici ca pietele financiare isi vor reveni in urmatorii ani, insa nu vor ajunge la nivelul perioadei de glorie pentru cateva decenii, cel putin in Vest. Desi politicienii ar fi trebuit sa-si dea seama, pana acum, ca institutiile prea mari si interconectate sunt sortite decaderii, la un moment dat, oare au invat din acest lucru, sau vor pune interesele personale deasupra celui general, si nu vor reglementa piata in masura in care ar trebui? Ramane de vazut.

Analistii publicatiei financiare sunt de parere ca va supravietui si capitalismul, dar intr-o forma mult schimbata. De exemplu, in ciuda crizei, atat China, cat si India, isi doresc sa continue "calatoria" spre o economie de piata adevarata. Cu toate acestea, a scazut considerabil, in toata lumea, increderea intr-o piata libera financiara.

De aceea, se poate estima ca modelul actual al economiei va fi de domeniul trecutului. Tarile vor adopta, in schimb, o economie de piata adaptata traditiilor fiecareia. Desi va fi mai greu de activat intr-o lume cu mai multe modele de capitalism, va fi si mai amuzant, cred economistii.

Pe de alta parte, globalizarea si-ar putea gasi sfarsitul in timpul acestei crize. Deja se poate observa o interventie a guvernelor in industrie, iar injectarea de capital in institutiile financiare au "deglobalizat" partial acest domeniu.

Care va fi rolul statului?

In multe dintre tarile avansate, deficitul bugetar se pare ca se va dubla, avand in vedere ca impactul unei crize financiare poate fi asemanator cu cel al unui razboi de lunga durata, din punct de vedere al cheltuielilor.

Luand in calcul acest lucru, tarile cu economii care avanseaza mai greu nu isi permit sa riste inca o criza similara, dupa o generatie sau doua. Astfel, se poate estima ca finantele publice vor fi principala grija a politicienilor pentru cel putin cateva decenii. Statul nu va mai cheltui atat de mult, ci se va implica agresiv in luarea unor masuri de supraveghere si control.

Nu in ultimul rand, criza a schimbat deja "fata" lumii. Statele Unite au pierdut mult din prestigiul de alta data, iar unele tari emergente, in special China, au devenit jucatori principali ai economiei, avand puterea sa influenteze deciziile luate la nivel mondial, dupa cum s-a demonstrat in intalnirile recente ale G20.

In timp ce SUA si China, sau chiar India, vor reprezenta cele mai importante puteri economice, pentru Europa, lucrurile stau mult mai prost. Atat modelul economic, dar si cel financiar s-au dovedit mult mai slabe decat se asteptau analistii, insa, nu se poate estima care va fi rezultatul schimbarilor si al cooperarii internationale de pe batranul continent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, # economie, # capitalism, # deficit, # finante, # protectionism , #stiri Impact