Cutremurul din Japonia a aruncat tara in recesiune

Joi, 19 Mai 2011, ora 10:29
1259 citiri
Cutremurul din Japonia a aruncat tara in recesiune

Cutremurul din luna martie din Japonia a afectat grav economia statului nipon, in conditiile in care economia a scazut cu 0,9% in primul trimestru fata de ultimele trei luni ale anului trecut, aproape dublu fata de declinul anticipat de economisti, anunta Mediafax.

Impactul triplu cauzat de dezastrele naturale si scurgerile de radiatii de la o centrala nucleara sever afectata de tsunami a influentat sever cheltuielile din sectorul privat si a rupt lanturile comerciale.

Banca Japoniei anticipeaza ca economia va reveni pe crestere in a doua parte a anului, dar unii economisti sustin ca cifrele surprinzator de negative din primul trimestru indica riscul ca ritmul relansarii sa fie mai lent decat se anticipeaza.

Industria si producatorii iau masuri pentru normalizarea activitatii comerciale, insa temerile privind lipsa curentului electric pe timpul verii si criza nucleara prelungita de la Fukushima reprezinta de asemenea riscuri importante pentru economie.

Economistii anticipeaza ca banca centrala va mentine stabila politica monetara dupa sedinta de doua zile a Consiliului, care se va incheia vineri.

In plus, institutia s-ar putea arata pregatita sa relaxeze si mai mult conditiile de credit daca impactul dezastrelor din martie se prelungeste mai mult decat s-a anticipat.

Scaderea trimestriala de 0,9% a economiei nipone este de aproape doua ori mai abrupta fata de media estimarilor analistilor, de -0,5% din PIB, si se traduce intr-un declin de 3,7% raportat la primele trei luni ale anului trecut.

Guvernul anticipa o corectie anualizata de numai 2%.

Economia Japoniei a scazut cu 0,8% in ultimele trei luni ale anului trecut fata de trimestrul al treilea, iar doua trimestre consecutive de corectie fata de cel anterior marcheaza intrarea in recesiune.

Analistii anticipeaza o noua scadere in trimestrul al doilea al acestui an, deoarece problemele cauzate de catastrofa din martie continua sa afecteze productia si exporturile.

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#criza economica, #cutremur japonia, #economie, #recesiune, #stat nipon , #stiri Impact