Deficit bugetar de 4,4%, doar daca se mentin cheltuielile

Luni, 06 Decembrie 2010, ora 18:24
1266 citiri
Deficit bugetar de 4,4%, doar daca se mentin cheltuielile

Consiliul Fiscal (CF) considera ca reducerea deficitului bugetar la 4,4% in anul 2011 poate fi realizata, in conditiile in care eforturile de mentinere sub control a cheltuielilor bugetare prevazute in proiectul de buget pe 2011 se vor materializa, informeaza NewsIn.

Totodata, potrivit unui comunicat transmis luni de Consiliul Fiscal, este necesar si ca impactul pachetului de masuri de ajustare fiscala adoptat in acest an sa se reflecte integral in 2011.

"Consiliul Fiscal apreciaza angajamentul Guvernului fata de o traiectorie de consolidare fiscala compatibila cu eliminarea deficitului excesiv pana la finele anului 2012.

Acest lucru este insa conditionat de eliminarea arieratelor, dat fiind faptul ca limita de 3% din PIB prevazuta in Pactul de stabilitate si crestere este stabilita pe baza metodologiei ESA95 (ce ia in considerare angajamentele bugetare), dar proiectia pe termen mediu din legea bugetului are insa in vedere pentru anul 2012 un nivel al deficitului bugetar de 3% din PIB stabilit in baza cash", se spune in comunicat.

Consiliul Fiscal apreciaza eforturile Guvernului de a rezolva problema arieratelor, "in acest sens remarcandu-se revizuirea cadrului legal care guverneaza finantele publice locale in vederea sporirii disciplinei financiare".

Astfel, ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/2010 pentru modificarea si completarea Legii finantelor publice locale nr. 273/2006 prevede ca nu pot fi facute angajamente bugetare noi daca nu sunt platite restantele de la titlul de cheltuieli respectiv si contine prevederi de natura sa evite supraestimarea veniturilor proprii ale bugetelor locale.

Cu toate acestea, potrivit Consiliului Fiscal, un domeniu in care progresele au fost mai lente este cel ce tine de imbunatatirea performantelor intreprinderilor de stat.

"Multe dintre acestea inca inregistreaza pierderi foarte mari si acumuleaza arierate.

Eforturi sustinute in directia rentabilizarii si a sporirii disciplinei financiare sunt necesare, mai ales avand in vedere ca unele dintre aceste intreprinderi sunt incluse in sfera sectorului public conform ESA95, iar pierderile si platile restante acumulate de acestea au potentialul de a periclita incadrarea la finele lui 2012 in plafonul de deficit de 3% din PIB conform Pactului de stabilitate si crestere", se mai spune in comunicat. 

#deficit, # bugetar, # cheltuieli , #stiri Impact