Deficitul bugetar al Greciei, revizuit la peste 15%

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 18:18
1217 citiri
Deficitul bugetar al Greciei, revizuit la peste 15%

Deficitul bugetar al Greciei pentru anul trecut, a carui revizuire succesiva in crestere a condus la declansarea crizei fiscale a tarii, va fi modificat din nou, de la 13,8% din PIB la peste 15%, a anuntat, miercuri, ministrul de Finante, George Papaconstantinou, citat de Reuters, precizeaza Mediafax.

Noua revizuire a datelor, care va efectuata de Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene, cel mai probabil in noiembrie, va fi definitiva, a adaugat ministrul.

Astfel, deficitul bugetar, situat la peste 15%, va fi de cinci ori mai mare decat tinta de sub 3% inclusa in bugetul de anul trecut.

In proiectul de buget pentru 2011, publicat in aceasta luna, guvernul a evaluat deficitul de anul trecut la 13,8% din PIB.

Guvernul a modificat prognoza de deficit de la 6% la 12,5% anul trecut dupa preluarea puterii, declansand cea mai grava criza fiscala a Greciei din ultimele decenii si nesiguranta pe pietele internationale.

"Sa ne amintim ca bugetul de anul trecut a fost construit pe un deficit mai mic de 3%, pentru ca la cateva zile inaintea alegerilor (din 4 octombrie - n.r.) sa fie raportat Comisiei Europene la 6%. Dupa castigarea alegerilor am realizat ca depasea 12%. Acum, dupa ultima revizuire de catre Eurostat, va fi peste 15%. Discutam de o diferenta de peste cinci ori", a spus Papaconstantinou in timpul unei conferinte organizate in Cipru.

Aceasta revizuire a fost anticipata si va avea un impact mai redus decat precedentele, considera analistii.

Grecia a redus salariile din sectorul public cu aproximativ 15%, a ingehtat pensiile, a majorat TVA la 23% si a diminuat investitiile dupa ce a fost salvata de la colaps financiar de un pachet de imprumuturi in valoare de 110 miliarde de euro de la Fondul Monetar International si statele din zona euro.

#bugetar, #deficit, #grecia, #revizuire , #stiri Impact