Deficitul public al Frantei s-ar putea adanci in 2009 la peste 6% din PIB

Marti, 16 Iunie 2009, ora 13:02
1277 citiri
Deficitul public al Frantei s-ar putea adanci in 2009 la peste 6% din PIB

 Deficitul public al Frantei va depasi probabil in acest an 6% din produsul intern brut (PIB), a declarat marti ministrul francez al bugetului, Eric Woerth, in contextul in care guvernul estima anterior un deficit bugetar de 5,6%, relateaza Newsin.

In ceea ce priveste deficitul public, "da, cred ca va depasi probabil 6% in 2009, pentru ca perspectivele de crestere economica a fost revizuite in scadere si acest lucru are automat un impact asupra deficitului", a declarat Woerth pentru LCI.

Anterior, guvernul miza pe un deficit bugetar de 5,6% din PIB in 2009.

Insa guvernul a revizuit in scadere previziunile de crestere economica pentru acest an, mizand pe o scadere a PIB-ului cu 3%.

"In prezent, cheltuielile bugetare sunt limitate ca de obicei, la nivelul inflatiei.

Insa exista probleme cu veniturile, de exemplu impozitele pentru societati sunt mult mai mici, insa acceptam si ne asumam aceasta situatie", a declarat Woerth.

Uniunea Europeana a acordat timp pana in 2012 Frantei si Spaniei sa isi aduca deficitul public sub limita de 3% din produsul intern brut (PIB).

Franta a avut un deficit de 3,4% din PIB in 2008. Franta este afectata in special de criza din comertul mondial incepand din al patrulea trimestru al anului 2008, iar evolutia sa bugetara se explica prin masurile de relansare luate de guvern.

Produsul intern brut al Frantei a scazut cu 1,2% in primul trimestru din 2009, dupa ce economia se comprimase cu 1,5% in ultimul trimestru din 2008.

#deficit public, #guvern, #crestere economica, #impozite, #cheltuieli bugetare , #stiri Impact