Dolarul a stagnat pe pietele valutare internationale atat fata de euro, cat si de yen

Luni, 28 Mai 2007, ora 15:48
902 citiri

Dolarul s-a tranzactionat strans fata de euro in apropiere de cotatia de la sfarsitul saptamanii trecute si a stagnat la un varf al ultimelor trei luni fata de yen, deoarece jucatorii de pe pietele valutare estimeaza ca Federal Reserve nu va reduce dobanda cheie, relateaza luni Reuters.

Moneda japoneza cu randament mic a ramas slaba in continuare, deoarece investitorii au continuat sa vanda active cu randament mic, ca sa finanteze cumpararea altora, care pot genera castiguri mai mari, in tranzactiile speculative.

Activitatea bursiera din Europa este slaba la inceputul acestei saptamani, din cauza sarbatorilor publice din Germania, Elvetia si Marea Britanie, iar pietele americane sunt calme din cauza sarbatorii de Memorial Day.

Acoperirea pietelor europene de capital este redusa luni si nu vor exista rapoarte despre pietele valutare internationale, despre pietele emergente sau despre evolutia titlurilor de stat si a obligatiunilor companiilor europene, noteaza Reuters. Activitatea va reveni la normal marti.

Statisticile publicate vineri au aratat ca ritmul vanzarilor de locuinte vechi a incetinit in aprilie pana la nivelul inregistrat in iunie 2003.

Analistii au estimat totusi ca aceste rezultate nu vor slabi sentimentul pozitiv al investitorilor pentru dolar, deoarece acestia sunt convinsi ca Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, nu se grabeste sa scada dobanda cheie de la nivelul actual de 5,25%.

Alte statistici americane publicate recent sustin acest punct de vedere. Vanzarile de locuinte noi din Statele Unite ale Americii publicate la inceputul saptamanii trecute au urcat pana la un maxim al ultimilor 14 ani, ceea ce indica o stabilizare a pietei imobiliare si reduce asteptarile privitoare la scaderea dobanzii cheie.

"Am observat ca ultimele saptamani au fost foarte pozitive in ceea ce priveste sentimentul jucatorilor de pe piata fata de dolar si desi am obtinut rezultate slabe din directia pietei imobiliare, analistii estimeaza ca acestea nu vor avea un impact semnificativ asupra politicii monetare", a spus un strateg pentru piete valutare internationale de la grupul financiar SEB, Johan Javeus, citat de Reuters.

Euro a urcat cu 0,1% fata de dolar in timpul sedintei de tranzactionare, pana la cotatia de 1,3455 dolari/euro, in apropiere de cotatia de 1,3410 dolari/euro, inregistrata la sfarsitul saptamanii trecute. Euro a stagnat fata de yen, la cotatia de 163,70 yeni/euro.

Dolarul a stagnat fata de yen la aproximativ 121,70 yeni/dolar, dupa ce a atins un varf al ultimelor trei luni la sfarsitul saptamanii trecute, de 121,88 yeni/dolar.

Pietele asiatice nu au reactionat in tranzactionarea de peste noapte la stirea sinuciderii ministrului japonez al agriculturii, care a urmat reportajelor din presa care au legat numele ministrului de un numar de scandaluri politice, spune Reuters.

Dealerii au spus ca tendinta privitoare la tranzactiile speculative este reflectata de piata valutara internationala de saptamana trecuta, iar speculatorii si-au extins pozitiile nete pe termen scurt fata de yen si fata de francul elvetian.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)