Doua ONG-uri intervin in procesul dintre Rosia Montana Gold Corporation si Ministerul Mediului

Vineri, 08 Februarie 2008, ora 11:23
1167 citiri
Doua ONG-uri intervin in procesul dintre Rosia Montana Gold Corporation si Ministerul Mediului

Organizatiile Alburnus Maior si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu au anuntat, joi seara, ca vor formula cereri de interventie in procesul intentat Ministerului Mediului de catre Rosia Montana Gold Corporation, transmite corespondentul NewsIn.

Acestea vor sustine decizia ministerului de suspendare a procedurii de obtinere a acordului de mediu. La doar o zi dupa anuntul Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), referitor la actionarea in instanta a Ministerului Mediului, cele doua organizatii neguvernamentale au precizat ca vor formula cereri de interventie in cauza inregistrata pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, pentru a sustine decizia Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile de a suspenda procedura de obtinere a acordului de mediu pentru proiectul minier Rosia Montana.

"Interesul celor doua organizatii de a interveni in aceasta cauza este unul legitim si justificat prin aceea ca pe parcursul procedurii de obtinere a acordului de mediu de catre RMGC ambele organizatii au promovat actiuni in instanta pentru suspendarea si anularea certificatelor de urbanism obtinute de catre RMGC si deci viznd suspendarea si incetarea procedurii de obtinere a acordului de mediu de catre aceasta. Ca urmare a admiterii cererilor de suspendare a certificatelor de urbanism 68/2004 si 78/2006, cele doua organizatii au formulat cereri si notificari pe seama MMDD, solicitand acestei institutii suspendarea procedurii de autorizare pana la solutionarea irevocabila a actiunilor in contencios administrativ in care se discuta legalitatea certificatelor de urbanism, acte administrative individuale care stau la baza tuturor procedurilor de autorizare intreprinse de catre RMGC in vederea obtinerii autorizatiei de construire pentru proiectul sau minier. Cele doua organizatii considera ca prin suspendarea procedurii de obtinere a acordului de mediu, MMDD a aplicat corect prevederile legislatiei privind autorizarea lucrarilor de constructii si privind evaluarea impactului asupra mediului si de emitere a acordului de mediu", se arata intr-un comunicat al Alburnus Maior si CIDRM.

ONG-urile mai afirma ca "nu se justifica introducerea in cauza a functionarilor publici, in persoana ministrului mediului Attila Korodi si a secretarului de stat Silviu Stoica, deoarece RMGC nu poate sustine si dovedi prejudiciul produs de decizia de suspendare a procedurii si la repararea caruia acestia sunt chemati prin introducerea in cauza. Consideram ca in intervalul dintre decizia ministerului de suspendare a procedurii si pana la momentul de fata, chiar in absenta unei decizii de suspendare a procedurii, RMGC nu si-ar fi obtinut acordul de mediu".

<a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.