Economia Asiei, zguduita din temelii de dezastre naturale

Luni, 27 Aprilie 2015, ora 14:08
2961 citiri
Economia Asiei, zguduita din temelii de dezastre naturale
Foto: CNN

Regiunea Asia-Pacific inregistreaza dezastre naturale pe banda rulanta, cutremurele si inundatiile catastrofale punandu-si amprenta pe economiile tarilor din regiune.

Seismul din Nepal a depasit deja 3.200 de victime si lasa alte zeci de mii de localnici fara adapost. Impactul asupra economiei nepaleze va fi drastic, fara ajutor international prognozele economice fiind date de-a dreptul peste cap.

Nepal este si unul dintre cele mai sarace state asiatice, estimarile Serviciului de Prospectare Geologica al Statelor Unite vorbind de pierderi economice in urma seismului cuprinse 9 si 50% din Produsul Intern Brut al tarii.

O medie facuta cu alte prognoze similare arata ca procentul real al pierderilor poate sa ajunga la 35% din PIB, relateaza reporterii Bloomberg.

Magnet pentru dezastre

Conform datelor ONU, regiunea Asia-Pacific este cea mai predispusa la dezastre naturale de mare amplitudine.

Intre 1970 si 2013, datele UNESCAP arata ca la nivel global, pierderile inregistrate in urma calamitatilor au atins cifra de 2800 miliarde de dolari, regiunea Asia-Pacific avand singura pagube de 1150 miliarde.

In ultimii ani insa, cota pierderilor inregistrate de statele din regiune a fost in crestere, atingand aproape jumatate din valoarea pagubelor globale inregistrate in urma dezastrelor naturale.

Iata si care au fost cele mai recente evenimente nefaste care au marcat istoria regiunii.

Mai 2008 - cutremurul din Sichuan

Cel mai puternic cutremur care a lovit China in ultima jumatate de secol a lasat in urma sa un numar de 87.000 de persoane declarate moarte sau disparute.

Provincia Sichuan, cea mai afectata in urma cutremurului, a fost lovita pe 12 mai 2008 de un cutremur cu magnitudinea de 8 grade pe scara Richter. Acesta a avut o durata de 2 minute.

Replicile au fost la fel de puternice in intensitate, atingand valori de 7,9 grade.

Cele 2 minute de cutremur au marcat timp de un an economia zonei, Produsul Intern Brut al regiunii prabusindu-se dramatic timp de 9 luni.

Martie 2011 - cutremur si tsunami Fukushima

Cel mai puternic cutremur care a lovit Japonia a dus la pierderea a 19.000 de vieti omenesti si aparitia a sute de mii de refugiati din orasele rase de valul tsunami.

Pierderile estimate de expertii Bancii Mondiale s-au cifrat la 235 miliarde de dolari, acesta fiind si cel mai costisitor dezastru natural petrecut pana in prezent in lume.

2011 - inundatiile din Thailanda

Sezonul musonic din iulie-decembrie 2011 a fost printre cele mai ploioase inregistrate in ultimele decenii in aceasta tara. Regiuni intregi au picat sub furia apelor revarsate, inclusiv cateva cartiere din Bangkok fiind inundate.

800 de oameni si-au pierdut viata in urma inundatiilor, iar mii de fabrici au fost inchise, afectand lantul de distributie la nivel global pentru mai multe luni.

Noiembrie 2013, super-taifunul Haiyan

Cel mai devastator taifun din istoria statului Filipine a lovit arhipelagul in noiembrie 2013.

Rapoartele oficiale arata o cifra de 6.000 de victime si alte 11 milioane de persoane care au suferit in urma furiei naturii.

Pierderile provocate de Haiyan au fost apreciate la sume cuprinse intre 12-15 miliarde de dolari, aproximativ 5% din economia tarii.

In acelasi timp insa, procesul de reconstructie a regiunilor afectate de dezastre naturale se dovedeste a avea, in cele mai multe cazuri, un impact pozitiv asupra cresterii economice din aceste zone.

In Nepal, primele estimari IHS arata ca nivelul costurilor pentru reconstructie poate usor depasi suma de 5 miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#dezastre naturale Asia, #pagube calamitati Asia Pacific, #cutremur devastator Nepal , #stiri Impact