Economia mondiala e "putreda". Traim o CRIZA A CAPITALISMULUI!

Marti, 13 Septembrie 2011, ora 17:58
2977 citiri
Economia mondiala e "putreda". Traim o CRIZA A CAPITALISMULUI!

Economia mondiala a intrat intr-un montagne rouse in 2008, cand a fost lovita de criza financiara, insa intregul model economic a fost unul "putred" care a dus la boom-ul anilor 1980-2008. Lumea se confrunta in prezent cu o criza a capitalismului, considera George Magnus, senior economic advisor UBS.

“Trecem printr-o criza a capitalismului intrucat modelul economic si politic nu poate produce crestere economica sustenabila, locuri de munca si nici o formare adecvata a veniturilor.

Nu mai avem factorii care generau crestere economica.

In schimb, ne-am ales cu datorii publice imense, un sistem financiar disfunctional si pietele ale muncii extrem de slabe”, a declarat George Magnus, potrivit CNBC.

In momentul de fata, analistul spune ca sectorul privat nu are de ales decat sa rascumpere datoriile statelor, accetuand impactul economic sat de pierderea factorilor ce generau cresterea economica din trecut.

De asemenea, datele recente arata ca nivelul actual al ocuparii fortei de munca din SUA nu este mai mare decat cel din 2004.

In plus, populatia cu varste cuprinse intre 16-18 ani care a intrat in campul muncii este la fel de mare ca si in anii 1950.

De aceea, analistul bancar spune ca reteta iesirii din recesiune o reprezinta adoptarea unor masuri pe termen scurt pentru a sprijini cresterea economica si totodata realizarea unui plan sustenabil pe termen lung pentru reducerea cheltuielilor.

“Noua recesiune care este asteptata de toata lumea va fi de fapt continuarea crize de acum 3 ani, dupa colapsul Lehman Brothers.

Strategia guvernelor europene de a se axa exclusiv pe masuri de austeritate nu va produce stabilitate economica si cu siguranta nu va duce la o crestere durabila”, a mai subliniat Magnus.

Potrivit acestuia, toate masurile anuntate de bancile centrale – hotararea BCE de a sustine pietele de obligatiuni din Italia si Spania, interventiile valutare ale bancilor central din Elvetia - nu fac decat sa aduca un val de lichiditati in sistemul financiar si sa impinga investitorii spre active riscante

„Daca guvernele accepta austeritatea, voluntar sau la presiunea autoritatilor europene, iar disputele din zona euro continua, singura speranta a investitorilor ramane legata de politica monetara”, spune analistul UBS.

Magnus crede ca toate guvernele mondiale trebuie sa se implice in masuri care sa duca la o crestere economica.

De aveea, Uniunea fiscala nu va oferi o solutie la aceasta problema globala, considera acesta.

Creditorii devin din ce in ce mai puternici si mai fermi, in timp ce debitorii se confrunta cu riscuri din ce in ce mai periculoase, fiindca sunt ingrijorati cu privire la cedarea suveranitatii catre institutiile europene.

“Limitele politice pentru integrarea fiscala nu au fost inca atinse. Cu toate ca sistemul euro nu se afla deocamdata in pericol de destramare viabilitatea sa in forma actuala este departe de a fi asigurata”, a conchis economistul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#criza capitalism, #analiza george magnus, #zona euro, #piata forta munca, #crestere economica, #recesiune , #stiri Impact