Economia mondiala se indreapta spre dezastru?

Marti, 06 Septembrie 2011, ora 18:54
1444 citiri
Economia mondiala se indreapta spre dezastru?

Masurile de austeritate si reducerea deficitelor imping economia mondiala spre dezastru, intr-o incercare eronata de a face pe plac pietelor financiare, potrivit unui raport anual al UNCTAD (Conferinta ONU pentru Comert si Dezvoltare, precizeaza Mediafax.

Raportul "Provocari postcriza in economia mondiala" critica politicile economice din SUA si tarile europene, cerand totodata majorari de salarii, reglementari mai stricte pentru pietele financiare si o delimitare de gandirea dominata de piata.


"Mesajul este foarte pragmatic: trebuie sa schimbam foarte rapid cursul", a afirmat secretarul general al UNCTAD, Supachai Panitchpakdi. Raspunsul la criza bazat pe inasprirea politicilor fiscale a fost inadecvat, a adaugat Panitchpakdi, fost sef al Organizatiei Mondiale a Comertului.


Situatia economica este foarte periculoasa, iar, in lipsa unor noi stimulente, un deceniu de stagnare este cel mai optimist scenariu, considera principalul autor al raportului, Heiner Flassbeck, sef al diviziei pentru strategii de globalizare si dezvoltare la UNCTAD si fost ministru de Finante al Germaniei.


"Daca dobanzile de peste tot sunt zero, iar guvernele raman la politica de a reduce deficitele, vom ajunge intr-o recesiune permanenta. Somajul depinde foarte mult de cerere. Daca nu exista cerere, atunci e nevoie ca statul sa intervina cu un program masiv de stimulare a economiei.


Acum este mai grav, pentru ca salariile cresc mai lent ca in trecut, astfel ca va fi nevoie de un program de stimulare mai amplu", a spus el.

Recuperarea din criza financiara se produce nu numai fara crearea de noi locuri de munca, situatie anticipata, dar si fara cresterea salariilor, iar americanii, europenii si japonezii, reprezentand 70% din economia lumii se asteapta la o stagnare a veniturilor.


In raportul anterior, UNCTAD a avertizat ca o retragere prematura a masurilor de stimulare a economiei ar putea cauza o spirala deflationista cu impact negativ asupra economiei si locurilor de munca la nivel global.


Chiar daca lucrurile decurg bine, cresterea economiei mondiale va incetini la 1,5% anul urmator, mai putin de jumatate fata de estimarea ONU de 3,1% pentru acest an.


Potrivit raportului, cea mai mare parte a vinei pentru criza o poarta lipsa de reglementare a sectorului financiar, situatie care "invita" un comportament agresiv si destabilizator din partea speculatorilor si a permis supraconcentrarea activitatilor bancare.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#economie mondiala, #economie, #piete financiare , #stiri Impact