Economia Romaniei va creste cu 1,6% in 2011 - Banca Mondiala

Miercuri, 08 Iunie 2011, ora 09:51
1462 citiri
Economia Romaniei va creste cu 1,6% in 2011 - Banca Mondiala

Banca Mondiala (BM) a imbunatatit usor estimarea privind cresterea economica a Romaniei pentru acest an, la 1,6%, dar a revizuit in scadere prognoza pentru anul urmator, la 3,7%, potrivit raportului Perspective Economice Globale, anunta Mediafax.

Institutia financiara internationala anticipa in aprilie o crestere a economiei Romaniei cu 1,5% in 2011 si cu 4,4% in 2012.

Pentru 2013, Banca Mondiala anticipeaza un avans al PIB de 4% in Romania. Fondul Monetar International prognozeaza o crestere economica de 1,5% pentru Romania in acest an, la fel ca Guvernul, si de 3,75-4% pentru 2012.

Totodata, Banca Mondiala estimeaza o majorare a deficitului de cont curent al Romaniei de la 5,1% in acest an la 5,4% in 2011 si 5,7% in 2013.

In Europa Centrala si de Est, cresterea economica se va situa la 4,5% in acest an, dar va incetini usor la 4,2% anul urmator. 

In 2013, economia statelor din regiune va inregistra un avans de 4,3%. Europa Centrala si de Est include Albania, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Georgia, Kosovo, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Romania si Serbia.

Regiunea va avea o evolutie mai accelerata decat zona euro, unde PIB va avansa cu 1,7% in acest an, 1,8% anul urmator si 1,9% in 2013. 

Pentru economia globala, Banca Mondiala estimeaza crestere de 3,2% anul acesta si de 3,6% atat in 2012 cat si in 2013.

Cresterea statelor membre ale Uniunii Europene dar cu economii inca in dezvoltare (Bulgaria, Romania si Lituania) se va accelera in urmatorii ani, estimeaza Banca Mondiala, sustinuta de natura destul de diversificata a economiilor acestor tari, programele de sprijin din partea Uniunii Europene si Fondului Monetar International, dar si a recuperarii din zona euro. 

Chiar daca aceste tari nu au fost, inca, afectate de temerile referitoare la sustenbilitatea fiscala din tarile europene bogate, un impact negativ prin intermediul sectorului financiar ramane o posibilitate. Aceasta situatie amplifica importanta redobandirii unui spatiu de manevra fiscala adecvat in finantele publice.

Faza initiala a recuperarii economice din Europa si Asia Centrala a reflectat performantele bune ale regiunii in privinta exporturilor, livrarile de marfuri, in termeni reali, inregistrand un avans anualizat de 25% in ultimele trei luni ale anului trecut.

Lituania si Romania, exportatori de bunuri prelucrate catre Uniunea Europeana, au avut printre cele mai mari cresteri din regiune (de peste 40% in ultimul trimestru al anului trecut), noteaza Banca Mondiala.

Intrarile de capital privat din Europa si Asia Centrala, solide in trimestrele al doilea si al treilea din 2010, s-au temperat in ultimele trei luni ale anului trecut si in prima parte din 2011. Ucraina a consemnat cea mai mare crestere a investitiilor straine directe, reflectand recapitalizarea bancilor, in timp ce Kazahstanul si Romania au avut cele mai mari scaderi. 

Imbunatatiri semnificative nu vor fi, probabil, inregistrate pana la "maturizarea" recuperarii in regiune si imbunatatirea substantiala a climatului investitional.

In acest raport, Banca Mondiala a inclus statele cu venituri scazute si medii din Uniunea Europeana, respectiv Romania, Bulgaria si Lituania, in randul a 22 de tari cu venituri scazute si medii care formeaza regiunea Europa si Asia Centrala, nefiind cuprinse state europene din categoria veniturilor ridicate, precum Croatia, Cehia si Ungaria.

Pentru Europa si Asia Centrala, institutia internationala anticipeaza o crestere de 4,7% anul acesta si 4,4% in 2012.

Dintre statele incluse in aceasta regiune, Bulgaria va avea in acest an un avans al PIB de 2,9%, urmat de o crestere de 3,4% in 2012, in timp ce in Lituania avansul economic va urca usor, de la 3,8% in acest an la 3,9% anul urmator.

Pentru Republica Moldova, Banca Mondiala estimeaza crestere de 4,2% in 2011 si 4,5% in 2012, in timp ce Ucraina va inregistra o majorare a PIB de 4%, respectiv 4,5%. In Serbia, cresterea economica se va accelera de la 3% in acest an la 5% in anul urmator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banca mondiala, #economie romania , #stiri Impact