EIU: economia Romaniei, contractie de 0,6% in 2010

Vineri, 16 Iulie 2010, ora 09:52
967 citiri
EIU: economia Romaniei, contractie de 0,6% in 2010

Romania se confrunta cu masuri dure de austeritate, iar economia se va contracta cu 0,6% in acest an, inainte de a reveni la crestere in 2011, potrivit Economist Intelligence Unit (EIU), care a revizuit prognoza din mai privind un avans al Produsului Intern Brut (PIB) de 0,8%, precizeaza Mediafax.

Rezistenta la programul de austeritate ar putea crea instabilitate politica in Romania, avertizeaza EIU.

Pentru Balcani, regiune care include Bulgaria, Croatia, Romania si Serbia, EIU estimeaza crestere economica de 0,4% in acest an, urmata de o accelerare la 3,3% in 2011.

Europa Centrala si de Est, respectiv Cehia, Polonia, Slovacia, Slovenia si Ungaria, va avea o evolutie mai stabila, cu un avans economic de 1,7% in acest an si 3% in 2011, noteaza EIU. 

Chiar daca Europa de Est va avea o evolutie sub cea a altor regiuni emergente in 2010, procesul de recuperare a inceput. Exporturile si productia industriala isi revin in majoritatea statelor.

Zona a beneficiat de recuperarea pentru risc la nivel global, dar scaderile inregistrate incepand din aprilie sugereaza ca monedele si pietele financiare ar putea fi sensibile la extinderea problemelor din zona euro.

Increderea consumatorilor si mediului de afaceri din Europa de Est este fragila si persista temerile privind impactul crizei financiare si economice asupra potentialului de crestere pe termen mediu.

Pentru 2010 este asteptata o crestere de 3,1% in Europa de Est, ca urmare a evolutiei modeste a partenerilor comerciali din zona euro, in timp ce perspectivele sunt reduse pentru o reluare puternica a investitiilor straine directe si imprumuturilor bancare.

In multe dintre tarile aflate in regiune, autoritatile vizeaza masuri de austeritatea fiscala pentru a reda increderea investitorilor in solventa guvernelor. Procesul de recuperare se va accelera la 3,6% in 2011, chiar daca ritmul ramane lent comparativ cu perioada de dinaintea crizei.

La nivel mondial, EIU anticipeaza un avans economic de 4,2% in acest an si 3,6% in 2010, in timp ce cresterea Uniunii Europene va fi mult mai lenta, respectiv de 0,7% si 1,1%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#eiu, #prognoza, #economica , #stiri Impact