Energia solara, domeniu de colaborare cu Africa de Sud

Luni, 11 Februarie 2008, ora 17:09
1528 citiri
Energia solara, domeniu de colaborare cu Africa de Sud

Energia solara va fi un domeniu de varf in viitoarea colaborare a Romaniei cu Africa de Sud, a precizat Duduzile M. Khoza, Ambasador al Republicii Africa de Sud, care a discutat cu reprezentanti ai Camerei de Comert si Industrie Bucuresti, se arata intr-un comunicat al CCIB.In a doua decada a lunii martie va fi deschisa misiunea diplomatica a Republicii Africa de Sud la Bucuresti, fapt care va usura mult regimul obtinerii vizelor si va contribui la dezvoltarea comertului si a relatiilor economice dintre cele doua tari, a turismului de afaceri si de placere.

'Relatiile economice dintre cele doua state sunt relativ bune, dar dorim ca ele sa se dezvolte in continuare', a mentionat Duduzile M. Khoza, referindu-se la investitiile de peste 150 milioane dolari ale Africii de Sud, mai ales in domeniul industriei alimentare.

Comertul bilateral a inregistrat o crestere de 500 %, pe primele 7 luni ale anului 2007, depasind 62 milioane dolari, in special datorita cresterii importurilor de materii prime, fier si fonta utilizate in industria metalurgica si in cea a constructiilor de masini. Exporturile romanesti se situeaza intr-un trend ascendent (in medie de 40 %), care se mentine din anul 2005.

In actuala etapa, protocolul semnat de guvernele de la Bucuresti si de la Pretoria se axeaza pe identificarea unor proiecte de cercetare, pe baza carora cele doua comunitati de afaceri vor putea dezvolta programe de cooperare economica.

CCIB va organiza, in parteneriat cu Uniunea Nationala a Expeditorilor din Romania - USER, Centrul Roman pentru Promovare a Comertului si MIMMCTPL o misiune de afaceri in Africa de Sud, menita sa deschida drumul pentru comerciantii din cele doua tari. Crearea unor linii directe de transport va contribui la atenuarea impactului distantei dintre cele doua tari asupra competitivitatii produselor.

Posibile domenii de colaborare intre firmele romanesti si cele din Africa de Sud sunt industria metalurgica, auto si constructiile, unde se pot folosi materiile prime si echipamentele produse in Africa de Sud. Pe de alta parte, Africa de Sud poate oferi la export fructe, produse chimice, carbune si aluminiu.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.