Erste: Amortizarea fondului comercial din Romania taie 480 milioane euro din profit

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 10:23
1822 citiri
Erste: Amortizarea fondului comercial din Romania taie 480 milioane euro din profit

Erste Group a raportat pentru anul trecut un profit net dupa plata intereselor minoritare de 859,6 milioane euro, in scadere cu 27% fata de 2007, intrucat castigurile din vanzarea operatiunilor de asigurari au fost directionate catre amortizarea activelor si a fondului comercial la subsidiare.

Erste a obtinut anul trecut 601,8 milioane euro din vanzarea operatiunilor de asigurari, dar 86,8 milioane euro au fost utilizati pentru amortizarea integrala a activelor intangibile din Ucraina si Serbia, iar 480 milioane euro, pentru amortizarea partiala a fondului comercial in Romania.

In 2007, grupul austriac a raportat un profit net dupa plata intereselor minoritare de 1,174 miliarde euro, in urma unui rezultat record in ultimul trimestru, in primul rand datorita cererii sporite de credite pe pietele in dezvoltare ale Europei Centrale si de Est.

"Profitul nostru operational, precum si profitul nostru net dovedesc forta reala a modelului de afaceri al unei banci de retail chiar si in perioade dificile economic. Aceasta se bazeaza, de asemenea si pe faptul ca, pe parcursul ultimilor zece ani, am putut sa ne extindem baza de clienti, numarul acestora depasind astazi 17 milioane, asigurandu-ne astfel fluxuri de venituri foarte solide.

In plus, am investit in economia reala, si aceasta va continua sa existe atat in perioada de criza cat si dupa incheierea acesteia", a explicat directorul general al Erste Group Bank, Andreas Trechl. Profitul operational al Erste a crescut cu 19,3%, la 2,997 miliarde euro, comparativ cu 2007, cand retultatul operational s-a cifrat la 2,547 miliarde euro.

Erste Group avea la sfarsitul anului trecut active totale nete de 201,4 miliarde euro, in usoara crestere, cu 0,5%, fata de nivelul inregistrat la sfarsitul anului 2007, de 200,5 miliarde euro, dar ajustat la impactul vanzarii operatiunilor de asigurari, cresterea fiind moderata, de 4,7%.

Veniturile nete din dobanzi ale Erste au sporit cu 24,5% in 2008, la 4,913 miliarde euro, fata de nivelul inregistrat in 2007, de 3,945 miliarde euro. De asemenea, cheltuielile administrative s-au majorat anul trecut cu 9,9%, pana la 4,001 miliarde euro, dupa ce in anul precedent costurile se ridicasera la 3,642 miliarde euro.

In schimb, Erste si-a constituit in 2008 provizioane de risc pentru imprumuturi si avansuri de 1,071 miliarde euro, de peste doua ori mai mari comparativ cu 2007, cand acestea au fost de 454,7 milioane euro. Actiunile Erste Group (EBS) se tranzactioneaza pe trei burse (Viena, Praga si Bucuresti), iar potrivit cotatiei de la inchiderea sedintei de joi la Bursa din Viena, de 7,75 euro/actiune, capitalizarea grupului se ridica la 2,456 miliarde euro. 

Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Cele mai utilizate aplicații de pe noul Apple Vision Pro
Apple a lansat oficial în Statele Unite, pe 2 februarie, primul său headset de realitate mixtă, Apple Vision Pro. Acesta vine cu o ofertă bogată de peste 600 de aplicații și jocuri special...
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Când va avea loc evenimentul Samsung Unpacked și ce dispozitive vor fi prezentate
Samsung plănuiește să organizeze evenimentul său emblematic, Unpacked, pe data de 10 iulie 2024, în Paris, potrivit mai multor surse. Alegerea Parisului ca gazdă pentru acest eveniment nu...
#active, #castiguri, #profit, #subsidiare , #stiri Impact