EU OBSERVER: Noul sistem UE de comercializare a emisiilor va creste preturile la electricitate

Joi, 24 Ianuarie 2008, ora 11:35
1161 citiri
EU OBSERVER: Noul sistem UE de comercializare a emisiilor va creste preturile la electricitate

EU OBSERVER, - Sectorul de generare a electricitatii din UE va fi obligat pe viitor sa cumpere prin licitatie drepturile de emisie a dioxidului de carbon, Bruxelles-ul urmarind astfel sa intareasca schema de comercializare a emisiilor, considerata extrem de importanta pentru lupta impotriva schimbarii climatice.

Comisia Europeana va publica miercuri (23 ianuarie) pachetul legislativ ecologist, care cuprinde o reforma majora a schemei de comercializare a emisiilor de dioxid de carbon (ETS) din UE, conceputa initial in 2005.

ETS acopera momentan aproximativ 11 500 de instalatii pe baza de energie din UE - precum centrale electrice, rafinarii de petrol, combinate siderurgice si fabrici de ciment - care sunt raspunzatoare de aproape jumatate din emisiile de dioxid de carbon din UE.

Cea mai mare schimbare adusa schemei va fi aceea ca statele membre nu vor mai realiza asa-numitele planuri nationale de alocare, ceea ce inseamna ca acestea nu vor mai acorda certificate de poluare companiilor lor.

In schimb, "planurile vor fi inlocuite cu licitarea sau alocarea gratuita prin intermediul legislatiei unice, la nivel de UE", s-a precizat in propunerile legislative vazute de EU Observer.

"Sectorul energetic va fi supus procesului de licitare totala incepand cu noul regim din 2013", se preciza in propunerea comisiei, adaugand ca "alte sectoare industriale, precum si aviatia, vor trece la licitatie totala gradual, ajungand la acest stadiu pana in 2020".

Initial, in 2013 se va vinde doar a cincea parte din certificatele de poluare. Numarul acestora va creste anual cu procente, ajungand in 2020 la 100%. Veniturile din licitatii nu vor ajunge la UE, ci la statele membre.

Presedintele comisie, Jose Manuel Barroso, a declarat luni (21 ianuarie) la Londra ca "trebuie sa stimulam salvarea planetei".

Acesta a recunoscut, totusi, ca competitivitatea industriilor intensiv-energetice ar putea avea de suferit in urma legislatiei ecologice dure.

"Nu ar avea niciun sens sa obligam companiile din UE sa reduca emisiile daca rezultatul este ca productia si, intr-adevar, poluarea, sunt mutate in tari unde nu exista deloc legislatie impotriva emisiilor", a spus domnul Barroso, adaugand: "daca va fi nevoie, va trebui sa fim pregatiti sa continuam acordarea gratuita a certificatelor ETS industriilor intensiv-energetice".
Aceasta actiune va fi analizata in 2010.

Dar consumatorii vor simti si ei in buzunare efectul licitatiei totale, centralele electrice urmand sa transmita mai departe consumatorilor cea mai mare parte a costului certificatelor de emisii.

"Preturile la electricitate ar putea sa creasca cu 10-15% pana in 2020", a declarat marti un oficial UE, facand referire la un studiu de evaluare a impactului realizat de comisie.

Tinte nationale pentru emisiile de CO2

Bruxelles-ul considera ca noile reguli de comercializare a emisiilor vor ajuta blocul de 27 de natiuni sa-si atinga tinta, convenita de liderii UE in martie anul trecut, de a reduce pana in 2020 emisiile de dioxid de carbon cu 20% fata de nivelul din 1990.

Totusi, alte sectoare precum transporturile, constructiile si agricultura, care nu sunt acoperite de ETS, vor trebui sa contribuie si ele la tinta de ansamblu de 20%.

Potrivit planului comisiei, fiecare tara UE va avea de respectat o limita obligatorie impusa emisiilor de gaze cu efect de sera, limita stabilita in functie de venituri, folosind drept criteriu PIB-ul pe cap de locuitori.

Ceea ce inseamna ca statele mai bogate vor avea o sarcina mai grea, unele dintre ele fiind nevoite sa-si reduca in urmatorii 12 ani emisiile cu 20% fata de nivelul din 2005. In schimb, statele cele mai sarace, mai precis Bulgaria si Romania, vor avea voie sa creasca emisiile cu pana la 20% fata de nivelul din 2005.

In privinta politicilor de reducere a emisiilor de CO2, statele membre sunt mai mult sau mai putin "libere sa stabileasca pe ce isi vor concentra eforturile". Doar "o parte vor fi stabilite de UE - precum standarde mai dure impuse emisiilor de CO2 de la masini si combustibil", se preciza in propunerea comisiei.

Bloombiz

(Sursa: Rador)

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.