Europa de Est ridica "scuturile" impotriva contagiunii datoriilor (Reuters)

Joi, 28 Iulie 2011, ora 19:39
1686 citiri
Europa de Est ridica "scuturile" impotriva contagiunii datoriilor (Reuters)

Tarile UE din estul Europei sunt mai bine pregatite, dupa ce si-au asigurat finantare pentru situatii de urgenta, au redus deficitele bugetare si au luat masuri preventive anticriza, comenteaza Reuters.

Regiunea este mai bine pregatita din punct de vedere bugetar, iar cele mai mari riscuri sunt retragerile de capital si impactul asupra comertului, se arata in articol.

In pofida acordului de saptamana trecuta pentru sustinerea Greciei, persista dubiile legate de solvabilitatea tarilor periferice din zona euro si incertitudinile legate de capacitatea politicienilor americani de a ajunge la un acord de reducere a deficitului bugetar si crestere a limitei de indatorare, ceea ce a adus investitorii la limita rabdarii.

Dupa prabusirea Lehman Brothers, in 2008, vanzarea activelor riscante a dus la reducerea cu un sfert a valorii valutelor din Europa Centrala si de Est fata de euro, iar randamentele obligatiunilor au atins maxime multianuale.

Liniile de credit catre multe banci au fost inchise, iar Letonia, Romania si Ungaria au fost nevoite sa accepte programe internationale de sprijin financiar. Toate tarile din regiune, cu exceptia Poloniei, au intrat in recesiune.

Dar canalele de contagiune, respectiv finantarea statelor, sectoarele bancare, iesirile de capital si comertul, reprezinta inca pericole.

"Va fi un efect de contagiune in Europa Centrala. Problema este pe ce canale. Totul va depinde de cum evolueaza criza din zona euro", a declarat Neil Shearing, analist la Capital Economics. 

Pericolul imediat este ca inrautatirea situatiei in periferia zonei euro sau un default (incapacitate de plata) al Statelor Unite sa determine investitorii sa renunte la activele riscante, ceea ce ar urca randamentele obligatiunilor si ar duce la deprecierea monedelor.

Un eveniment similar dupa prabusirea Lehman a sters 30% din valoarea zlotului in raport cu euro si a urcat randamentul obligatiunilor ungare pe termen de doi ani la 14,25% de la 8,6% inaintea crizei.

"In cel mai pesimist scenariu, in care obligatiunile SUA se vor prabusi dupa retrogradarea ratingului, impactul ar putea fi la fel de grav ca in 2008", a declarat Nigel Rendell, analist la RBS.

Din luna mai, leul s-a depreciat cu 3,7%, iar zlotul cu aproape 2% fata de euro, dar randamentele obligatiunilor sunt in multe cazuri sub cele ale tarilor periferice din zona euro.

Costul asigurarii obligatiunilor italiene pe termen de cinci ani a crescut cu 1,1 puncte procentuale, la 2,81%, de la 1 iulie, dar in cazul Romaniei acest cost a urcat cu doar 0,01 puncte, la 2,36%, iar in cazul Poloniei cu 0,16 puncte, la 1,65%.

Autoritatile din aceste state au avertizat ca vor riposta.

Reprezentantii bancii centrale poloneze au aratat ca vor interveni sa sustina zlotul. iar Ministerul de Finante a anuntat ca ar putea vinde euro pe piata deschisa, in acelasi scop.

Banca centrala din Ungaria a mentinut marti dobanda de politica monetara la nivelul de 6%, din cauza riscurilor din zona euro, iar analistii se asteapta ca rata sa ramana la acest nivel pana la sfarsitul anului.

Analistii cred ca aceste masuri de aparate pot limita pagubele, daca situatiile din SUA si zona euro se inrautatesc.

Regiunea este mai bine aparata fata de riscurile de finantare ale tarilor si cele bancare, ca urmare a nivelului relativ scazut al datoriilor si a masurilor de austeritate menite sa reduca deficitele bugetare aproape de pragul de 3% prevazut in legislatia europeana.

Polonia, Romania, Lituania, Letonia si Bulgaria vor sa atinga aceasta limita anul viitor, iar Cehia in 2013, in timp ce Estonia si Ungaria se asteapta la excedente in acest an.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #criza zona euro, #europa emergenta , #stiri Impact