Executivul, pus sa analizeze situatia economica ante-electorala

Miercuri, 30 Decembrie 2009, ora 15:56
1212 citiri
Executivul, pus sa analizeze situatia economica ante-electorala

Guvernul va fi obligat, potrivit proiectului Legii responsabilitatii fiscale, sa publice pe site-ul propriu un raport cu privire la situatia economica si bugetara a tarii cu cel putin 60 de zile inaintea organizarii alegerilor parlamentare, potrivit NewsIn. 

Urmatoarele alegeri parlamentare din Romania sunt prevazute pentru sfarsitul anului 2012.

Astfel, proiectul Legii responsabilitatii fiscale, aprobat marti de guvern, va obliga executivul sa realizeze un asemenea raport la incheierea mandatului, care sa cuprinda estimarea veniturilor, cheltuielilor si deficitului/excedentului pentru anul financiar in curs, pe categorii de bugete, precum si prognozele care au stat la baza elaborarii bugetelor.

De asemenea, raportul trebuie sa contina o analiza a riscurilor la adresa perspectivelor bugetare, inclusiv angajamente ale guvernului ce nu sunt incluse in prognozele fiscale si informatii legate de pierderile si platile restante ale societatilor controlate de stat.

La raport trebuie atasata o declaratie semnata de primul ministru si de ministrul finantelor, care sa certifice ca informatiile din raport reflecta estimari realiste si sunt comunicate de catre toti ordonatorii principali de credite.

"Informatiile cuprinse in acest raport trebuie sa ia in considerare toate deciziile guvernului, precum si toate celelalte situatii cunoscute care pot avea un efect asupra perspectivelor fiscale si economice", se stipuleaza in proiectul de lege.

Legea mai prevede ca liderii partidelor politice pot solicita, cu 60 de zile inainte de alegeri, premierului sau Consiliului Fiscal - instituit prin aceasta lege - sa calculeze impactul financiar al politicilor propuse si anuntate public.

Ministerul Finantelor sau Consiliul Fiscal sunt sunt obligati sa raspunda solicitarii in termen de 30 de zile sau, daca nu pot calcula la timp impactul financiar, sa anunte public acest lucru. 

Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
#guvern, # raport, # buget, # economic, # alegeri, # parlamentare , #stiri Impact