Exporturile Germaniei au atins in ianuarie un nivel record de 85,3 miliarde euro

Luni, 10 Martie 2008, ora 10:43
1127 citiri
Exporturile Germaniei au atins in ianuarie un nivel record de 85,3 miliarde euro

Germania a exportat in luna ianuarie o cantitate record de produse, determinand majorarea excedentului comercial peste asteptari, arata luni datele preliminare oferite de Biroul Federal de Statistica, potrivit Reuters. Cu toate acestea, economistii considera ca intarirea euro si o incetinire economica in piete cheie precum Statele Unite vor afecta probabil in cursul acestui an cererea externa pentru marfuri produse de cea mai mare economie europeana.


Exporturile au crescut in ianuarie cu 3,8% fata de luna precedenta, la 85,3 miliarde euro (131 miliarde dolari), pe o baza ajustata sezonier, iar excedentul comercial a atins 16,1 miliarde euro, depasind estimarea medie din cadrul unui sondaj Reuters, de 16,0 miliarde euro. Excedentul comercial al lunii decembrie a fost revizuit in crestere la 15,8 miliarde euro, fata de 15,6 miliarde euro.


Importurile au avansat cu 4,2% fata de decembrie, la 69,2 miliarde euro, cel mai inalt nivel din iulie 1998, potrivit biroului de statistica. In cadrul sondajului Reuters, economistii au estimat ca exporturile vor avansa cu 1,0% si ca importurile se vor mentine la acelasi nivel.


Bernd Weidensteiner, un economist din cadrul DZ Bank, considera ca, desi importurile nete vor sustine probabil cresterea economica in primul trimestru, diminuarea cererii externe este deja evidenta.


"Putem observa impactul intaririi euro si o usoara diminuare a exporturilor catre Statele Unite anul trecut", a mai spus acesta. "Cresterea exporturilor va incetini, probabil, treptat, in urmatoarele luni".


Germania este cel mai mare exportator de marfuri din lume, cu vanzari internationale de aproape 1000 miliarde euro in 2007. In ultimii ani, comertul exterior a fost un factor cheie de sustinere a cresterii economice.


Cu toate acestea, intarirea monedei europene, care a depasit 1,50 dolari/euro, face produsele din zona euro mai scumpe pentru clientii din exteriorul blocului european.


Potrivit statisticilor, fata de anul precedent, exporturile Germaniei catre statele Uniunii Europene din exteriorul zonei euro au crescut cu 7,7% in ianuarie si exporturile catre tarile din afara Uniunii au avansat cu 11,5%.


Un analist din cadrul HSBC Trinkaus, Rainer Sartoris, este de parere ca desi Germania a inregistrat un nivel bun al exporturilor la inceputul lui 2008, nu este sigur ca va putea mentine acest nivel de-a lungul anului.


"Intarirea euro si incetinirea economica a Statelor Unite ar sugera ca nu", a adaugat acesta.