Falimente pe banda rulanta, in 2009

Joi, 16 Aprilie 2009, ora 12:20
1928 citiri
Falimente pe banda rulanta, in 2009

Numarul companiilor care au intrat in faliment in 2008 a ajuns la 14.157, in crestere cu 126% fata de finalul anului precedent, iar in 2009 este anticipat un nivel record, a declarat pentru NewsIn directorul Coface, Cristian Ionescu, dupa retrogradarea Romaniei de la "A4-" la "B".

El a completat ca numarul falimentelor "s-au putea dubla, chiar tripla" in 2009 fata de 2008, luand in calcul triplarea cererilor pentru aplicarea procedurii de faliment de la inceputul anului.

Coface a coborat ratingul de tara al Romaniei de la "A4-" la "B", dupa cea mai recenta evaluare, in urma careia compania a scazut calificativele sau perspectivele de rating pentru 47 de state.

Acest calificativ nu vizeaza insa datoria suverana, ci indica nivelul mediu de risc pe care companiile il prezinta in propriile tranzactii comerciale.

"Comportamentul de plata al companiilor romanesti s-a deteriorat semnificativ incepand cu luna octombrie 2008.

Practic toate companiile dependente de finantare bancara sau externa au fost profund afectate, in cazul multora dintre ele, deconectarea de la aceste "aparate" ducand la intrarea in colaps, avand efecte asupra tuturor creditorilor acestora", a spus directorul general din Romania al Coface, Cristian Ionescu, intr-un comunicat publicat joi de companie.

El a mentionat ca incidentele de neplata au crescut, in medie, cu peste 500% in perioada octombrie -martie 2009 fata de media primelor 9 luni din 2008.

Totodata, analistii Coface considera ca o crestere rapida a creditarii, de 50% pana la 70%, reprezinta in mod uzual o sursa de ingrijorare, insa cresterea nivelului de creditare in produsul intern brut (PIB) "nu reprezinta de regula o anomalie pentru economiile emergente".

In acest sens, Romania a fost introdusa in clasa de risc ridicat, alaturi de Bulgaria, Estonia, Letonia, Rusia si Ucraina in ce priveste vulnerabilitatea fata de o criza de creditare interna.

"Dezvoltarea intermedierii financiare face parte din procesul de recuperare, atingand un nivel de aproape 100% in Europa Occidentala.

Dar acest proces trebuie tinut sub control", se mai arata in comunicatul agentiei de rating. Raportul atrage de asemenea atentia asupra ponderii ridicate a creditului acordat sectorului privat si a cresterii acestuia, in conditiile unei creditari interne bazate pe finantare externa, din partea bancilor-mama.

Pe de alta parte, Romania nu se situeaza in grupa tarilor cu risc ridicat in functie de dependenta de capital strain, insa "orice zvon cu privire la o intarziere in plata transelor FMI poate speria investitorii si genera un nou val de exod de capital", se arata in comunicat.

"Dupa falimentul Lehman Brothers din septembrie 2008, exodul de capital si goana dupa lichiditati in dolari a dus la slabirea spectaculoasa a cursurilor de schimb pentru monedele emergente: o scadere de 15% in medie pentru primele 28 de tari emergente pe parcursul intregului an 2008", mai precizeaza analistii Coface.

Totodata, Coface sustine ca, pe fondul iesirii de capital de la inceputul lui 2009 au intervenit si alte mecanisme, ca deteriorarea rapida a soldurilor de cont curent, care "a avut astfel un rol pe fondul subminarii exporturilor prin contractia cererii din tarile industrializate".

"Pentru tot anul 2009, inca nu este cert daca impactul global al soldurilor de cont curent va duce la accentuarea deprecierilor: recesiunile au dus la reduceri ale deficitului de cont curent in multe tari, in special in cazul celor cu cele dezechilibre mai mari de cont curent cum ar fi Romania, Bulgaria, Ucraina sau statele baltice", se mai arata in comunicat.

In plus, analistii agentiei de rating considera ca serviciul datoriei externe este cumulat cu serviciul datoriei interne din cauza proportiei mari de credite denominate in euro.

"O analiza a riscului de lichiditate - care leaga nivelul rezervelor in valuta (in raport cu importurile) de stocul de capital stabil (investitii directe) - asociat nevoilor de finantare in valuta a unei tari plaseaza Europa emergenta in varful nivelurilor de risc", mai sustin analistii. 

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
#companie, #falimente, #finantare, #rating, #tranzactii , #stiri Impact