Falimentul personal va afecta bun-platnicii

Joi, 25 Martie 2010, ora 12:24
1460 citiri
Falimentul personal va afecta bun-platnicii

Legea falimentului personal este binevenita, dar, in forma actuala, va avantaja persoanele care nu-si platesc datoriile si va dezavantaja bun-platnicii care vor suporta cresteri de costuri din partea bancilor, considera reprezentantii Asociatiei de Management al Creantelor Comerciale (AMCC).

"Legea falimentului personal exista in toate tarile. A avea o asemenea lege este bine, in principiu.

Noi, ca firme de recuperare a creantelor, vom fi afectati pe partea de cumparare a creantelor.

Vor fi mai grav impactate bancile si IFN-urile", a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Cristian Ionescu, presedintele AMCC si directorul general al firmei Coface Romania, citat de Mediafax.

In opinia sa, este justa existenta unei astfel de legi, care sa aduca o disciplina in segmentul recuperarii creantelor, dar actuala forma are o serie de lipsuri.

"Legea nu trebuie sa dea portite unora sa dea tepe, si sa mearga in continuare, si sa incurajeze intrarea in faliment la solicitarea debitorilor doar pentru a scapa de plata unor datorii", a spus Ionescu.

El a aratat ca in aceste conditii bancile vor reactiona si vor creste costurile.

"Bancile nu vor sta cu mainile in san, vor pune conditii de creditare foarte dure, plus costul creditului va creste intr-o perioada in care este nevoie foarte mare de credite.

Pana acum avem doar efecte negative. In concluzie, existenta este de bun augur, dar depinde foarte mult cum va fi adoptata aceasta lege", a afirmat Ionescu.

Vicepresedintele asociatiei si directorul general al Kruk International, Isabela Iacob, sustine ca legea va avantaja pe cei care nu-si platesc datoriile si va dezavantaja pe cei care sunt bun-platnici.

"Bancile vor creste provizioanele, ceea ce va duce la cresterea dobanzilor, a costurilor de finantare si acestea se vor transfera pe bun-platnici", a spus Iacob.

Senatorii au adoptat, marti, o propunere legislativa privind insolventa persoanelor fizice, initiata de senatori PDL, dar care a fost sustinuta in plen de toate grupurile parlamentare. 

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#faliment, # personal, # bun, # platnici , #stiri Impact