Fed ar putea adopta noi masuri de sprijinire a economiei

Vineri, 15 Octombrie 2010, ora 23:52
1338 citiri
Fed ar putea adopta noi masuri de sprijinire a economiei

Somajul ridicat si inflatia redusa din SUA indica nevoia pentru noi masuri de sprijinire a economiei, printr-o relaxare a politicii monetare, a declarat, vineri, presedintele Rezervei Federale americane (Fed), fara sa ofere detalii privind urmatoarea masura a bancii centrale, transmite Mediafax.

"S-ar parea ca, daca se mentine aceeasi evolutie, ar fi cazul unor noi masuri", a afirmat Bernanke la o conferinta organizata de filiala din Boston a Fed.

O perioada prelungita de somaj ridicat ar putea reprezenta un risc pentru sustenabilitatea recuperarii economice, iar nivelul redus al inflatiei ar cauza pericolul unui declin al preturilor mai mare decat se doreste, a adaugat el.

Conducerea Fed analizeaza cat de agresive ar trebui sa fie eventualele masuri de relaxare monetara, a spus Bernanke.

Dolarul s-a depreciat fata de euro si yen dupa remarcile sefului Fed, iar actiunile au revenit pe crestere.

Dupa ce recuperarea economica a SUA a inceput sa arate semne de incetinire in aceasta vara, asteptarile ca Fed sa reia programul de achizitie de active la scara larga au crescut constant.

Majoritatea economistilor anticipeaza masuri de relaxare monetara de la Fed cu impact de aproximtiv 500 de miliarde de dolari pana la sfarsitul anului, potrivit unui sondaj Reuters.

Chiar daca a coborat dobanda de politica monetara aproape de zero in decembrie 2008, Fed dispune de instrumente pentru relaxarea conditiilor financiare, insa trebuie sa actioneze cu precautie, a afirmat Bernanke.

"Politicile neconventionale au costuri si limitari care trebuie luate in calcul la o analiza privind oportunitatea utilizarii lor si gradul de agresivitate", a declarat seful Fed.

Precedentul program de achizitii de instrumente financiare al Fed si-a indeplinit scopul de a reduce costurile creditarii, dar cresterea portofoliului de active al institutiei comporta riscuri, iar calibrarea unor viitoare achizitii este dificila, a adaugat el.

Chiar daca recesiunea SUA s-a incheiat in iunie 2009, somajul se mentine la un nivel ridicat, de 9,6%, iar inflatia de baza a coborat la 1,4%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
#fed, #criza, #masuri, #economie , #stiri Impact