Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Festival ecologic la Rosia Montana

Festival ecologic la Rosia Montana
Mai mult de 30 de trupe de jazz, rock, punk sau hip hop vor concerta in festivalul "Fan Fest" de la Rosia Montana, ce se va desfasura anul acesta in perioada 25-27 august, au anuntat organizatorii, intr-o conferinta de presa.Pe scena festivalului, conceput in 2004 ca un protest impotriva exploatarii miniere aurifere din zona, vor evolua 36 de trupe din Ungaria, Bulgaria, Marea Britanie si Republica Moldova. Tapinarii, Blazzaj, Luna Amara, Zale, DA Hood, Altar, KUMM, Nightloosers si Senzor sunt doar citeva dintre cele mai cunoscute trupe romanesti care au acceptat sa cinte, fara onorariu, la Rosia Montana. Concertele incep, in fiecare seara, la ora 16.

"Faza cu "salvati planeta" nu e bulshit" spun, in manifestul festivalului, cei de la Senzor, care au acceptat invitatia impresionati de grija pentru conservare a oamenilor din Asia, acolo unde trupa a fost recent intr-un turneu. "Ceea ce fac ei e terorism ecologic" a spus Nai'gh'Ba, de la DA HOOD. A"Pina la urma o sa ajungem sa ne legam de copaci pe acolo" a adaugat el. Raku, de la trupa Zale s-a declarat foarte nemultumit de posibilitatea ca un conglomerat economic sa poata cumpara teritorii. "Corporatiile vor sa aduca individul sa nu mai aiba nicio putere de decizie" a comentat Raku.

Programul include workshopuri si prezentari in care se vor pune in discutie diversele probleme ecologice din tara. Intr-un cort special amenajat vor fi proiectate filme documentare si de animatie despre protectia mediului sau filme cu mesaj social. In festival se va juca si teatru: "Teatrul de la Club A" va prezenta piesele "Monoloagele Vaginului" de Eve Ensler si "Prima Iubire" dupa Samuel Beckett, iar "Teatrul de garaj si curte AUALEU" din Timisoara va prezenta o piesa ce are ca tema A"drogurile care ucid la orice nivelA".

Editurile Humanitas si Polirom vor avea, la Rosia Montana, o expozitie de carte, iar artistul Erno Theodor Ciupe va expune sculpturi in fan. De asemenea, va exista un A"Speaker's Corner", unde vor fi audieri de poezie si lecturi de carte, ca si la editia precedenta. Un grup de tineri artisti urbani din Cluj-Napoca, "The Playground", are menirea sa invete pariticipatii la festival cum isi pot posta mesajele in spatii publice. Organizatorii au pregatit si terenuri de volei si fotbal, un panou de catarat si multe concursuri, intre care si unul de mountain bike, precum si posibilitatea de a face excursii in zona. Radio Fan Fest, denumit de organizatori A"primul radio verde din Romania", va emite pe internet in fiecare zi a festivalului.

Participantii, artisti si organizatori vor fi cazati la cort. Pentru a proteja mediu, organizatorii vor folosi surse alternative de energie si vor recicla deseurile.

S.C. Rosia Montana Gold Corporation S.A. (A"RMGCA") a fost infiintata, in 1997 ca A"Eurogold Resources S.A.A" si si-a schimbat numele in Rosia Montana Gold Corporation S.A. in 1999. RMGC reprezinta un parteneriat intre Gabriel Resources Ltd (80%), o firma canadiana specializata in exploatari si dezvoltari miniere, Guvernul Romaniei prin compania miniera cu capital integral de stat C.N.C.A.F. Minvest S.A. Deva (19.3%) si trei actionari minoritari, societati comerciale romanesti.

Proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana presupune o investitie de 2,5 miliarde de dolari, care va genera un rulaj de 3,5 miliarde de dolari, iar productia va putea incepe in 2009. Mina de la Rosia Montana va fi cea mai mare mina de aur din Europa, exploatarea miniera derulata de statul roman prin SC Minvest Deva a fost sistata anul acesta in iunie, iar raspunsul la studiul de impact asupra mediului depus de RMGC va primi de la ministerul de resort un raspuns in al treilea semestru al anului 2006.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 971 ori