Fitch anticipeaza o incetinire a cresterii economiei mondiale

Joi, 31 Martie 2011, ora 16:02
1030 citiri
Fitch anticipeaza o incetinire a cresterii economiei mondiale

Fitch Ratings anticipeaza o incetinire a cresterii Produsului Intern Brut mondial in acest an, din cauza cotatiei mari a petrolului si a efectului cutremurului si valului tsunami din Japonia, potrivit raportului trimestrial privind perspetivele economiei globale, publicat joi, preluat de Mediafax.

Agentia de evaluare financiara a majorat si estimarile referitoare la inflatie si anticipeaza ca autoritatile monetare vor reactiona mai curand decat anticipa initial pentru a tempera majorarile de preturi.

"Cresterea pretului petrolului in urma escaladarii tensiunilor politice din Orientul Mijlociu reprezinta un impediment semnificativ pentru redresarea economiei mondiale.

In consecinta, Fitch se asteapta ca cresterea economica sa incetineasca la 3,2% in 2011 si 2012, dupa ce in 2010 a atins 3,8%", a declarat Maria Malas-Mroueh, director la departamentul pentru ratinguri suverane al Fitch.

Totodata, presiunile inflationiste s-au amplificat atat in economiile avansate cat si in cele emergente, sporind dilema referitoare la strategie a multor autoritati monetare, a adaugat Malas-Mroueh.

In Statele Unite, redresarea economica este in curs, sustinuta de masurile de stimulare bugetare si monetare.

Din cauza pretului petrolului, Fitch a revizuit in sens negativ estimarea referitoare la cresterea PIB-ului american la 3% pentru acest an si 2,8% pentru 2012, de la 3,2%, respectiv 3,3%.

In Europa, agentia a revizuit in scadere prognoza cu 0,4 puncte procentuale pentru acest an, la 1,2%, si cu 0,3 puncte pentru 2012, la 1,8%, in urma masurilor de consolidare bugetara, a consumului mai mic si a politicilor monetare mai stricte, ca efect al pretului mare al petrolului.

In cazul Japoniei, desi este prea devreme de evaluat impactul economic complet al dezastrului natural, Fitch a redus prognoza la un avans de 1% in loc de 1,5%, iar pentru 2012 a imbunatatit prognoza in urcare de la 1,7% la 2,2%, reflectand contributia cheltuielilor de reconstructie.

Fitch a redus usor prognozele economice pentru Brazilia, China si India, ca urmare a masurilor de control al inflatiei, iar in cazul Rusiei a imbunatatit usor estimarile pentru a reflecta majorarea cotatiei petrolului.

#cresterea economiei, #economie mondiala, #fitch , #stiri Impact