Fitch coboara ratingul Portugaliei la AA- cu perspectiva negativa

Miercuri, 24 Martie 2010, ora 14:06
1107 citiri
Fitch coboara ratingul Portugaliei la AA- cu perspectiva negativa

Agentia de evaluare financiara Fitch a coborat miercuri cu o treapta ratingurile creditelor pe termen lung in valuta si in moneda locala ale Portugaliei, de la 'AA' la 'AA-', citand un soc fiscal semnificativ si slabiciuni macroeconomice si structurale, arata un comunicat al agentiei, informeaza NewsIn.

Totodata, Fitch a confirmat ratingul 'F1+' al creditelor pe termen scurt si plafonul de tara la 'AAA'. Perspectivele de rating ale creditelor pe termen lung sunt negative.

"Desi Portugalia nu a fost afectata in mod deosebit de criza mondiala, perspectivele de revenire economica sunt mai slabe decat in celelalte tari din zona euro, ceea ce va exercita presiuni asupra finantelor publice pe termen mediu", a declarat Douglas Renwick, analist Fitch.

Asemenea Greciei si altor tari europene, Portugalia s-a confruntat cu presiuni puternice din partea Comisiei Europene si a agentiilor de evaluare financiara pentru ajustarea deficitului bugetar, ce a atins la finalul lui 2009 un nivel record de 9,3% din PIB, in contextul in care Fitch prevedea in septembrie un deficit de 6,5% din PIB.

Potrivit ultimelor previziuni ale guvernului, datoria publica ar urma sa atinga 86% din PIB in 2010, adica peste 142 miliarde euro, pentru ca apoi sa creasca la 90,7% din PIB pana in 2012, dupa care sa inceapa o usoara scadere in 2013, la 89,8% din PIB.

Pactul european de stabilitate fixeaza teoretic limita indatorarii tarilor din zona euro la 60% din PIB.

Fitch sustine ca accentuarea deficitului exercita presiuni asupra masurilor de consolidare pe care trebuie sa le ia guvernul pentru a reveni in limitele impuse de UE.

Perspectiva negativa reflecta temerile legate de posibilul impact al crizei economice asupra economiei portugheze si asupra finantelor publice pe termen mediu, avand in vedere actualele slabiciuni structurale ale tarii si nivelul mare de indatorare din toate sectoarele economice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fitch, # datorii, # deficit, # portugalia, # perspectiva negativa, # rating , #stiri Impact