Fitch considera ca ratingurile de tara 'AAA' raman solide in contextul crizei

Marti, 17 Martie 2009, ora 15:44
1139 citiri
Fitch considera ca ratingurile de tara 'AAA' raman solide in contextul crizei

Agentia de evaluare financiara Fitch a anuntat marti ca statele ce detin ratinguri de varf 'AAA' pot absorbi costurile fiscale pe termen scurt ale crizei financiare si pot raspunde la socurile existente in piete, mentinand o calitate foarte buna a creditelor pe termen lung si scurt, scrie Reuters.

Tarile cu ratinguri de varf 'AAA', Statele Unite, Germania, Franta si Marea Britanie, au un grad deosebit de de finantare fiscala si de flexibilitate a bilantului contabil, ceea ce le ofera posibilitatea de a lua masuri pentru a combate impactul crizei si al recesiunii, de a isi proteja economiile si de a pune in aplicare reduceri de taxe pe termen mediu.

Fitch considera ca tarile ce au ratinguri 'AAA' sunt deosebit de bine pozitionate pentru a absorbi socurile pe termen scurt, in ceea ce priveste capacitatea de a sprijini sectorul financiar, insa acest lucru nu le face imune la coborarea ratingurilor pe termen mediu sau lung, cum este exemplul Japoniei, a doua economie a lumii, ce si-a pierdut ratingul 'AAA' in 1998.

Asa cum a fost in cazul Japoniei, o deteriorare masiva si de lunga durata a datoriilor publice, cu perspective reduse de consolidare fiscala pe termen mediu, nu corespunde unui rating 'AAA'.

Fitch mentioneaza ca, desi Statele Unite si Marea Britanie sunt printre tarile cu ratingurile cele mai expuse la socuri, acestea au o capacitate puternica de ajustare, datorita flexibilitatii in ceea ce priveste aprovizionarea, precum si bilanturi contabile puternice si flexibilitate de finantare. 

 

#fitch, # rating, # tari, # solide, # criza, # japonia, # sua, # marea britanie , #stiri Impact