Funeriu: Cu cat organizarea in educatie este mai buna, cu atat impactul rectificarii va fi mai mic

Joi, 19 August 2010, ora 16:17
1181 citiri
Funeriu: Cu cat organizarea in educatie este mai buna, cu atat impactul rectificarii va fi mai mic

Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a afirmat, joi, la Timisoara, ca impactul pe care il va avea asupra domeniului educatiei rectificarea bugetara, prin care ministerul a pierdut aproape 500 de milioane de lei, va fi scazut daca organizarea este buna.

Intrebat de corespondentul MEDIAFAX daca educatia va fi afectata de rectificarea bugetara aprobata, miercuri, de Guvern, prin care Ministerul Educatiei a pierdut 494,6 milioane de lei, Funeriu a raspuns: "Cu cat organizarea este mai buna, cu atat impactul acestor masuri va fi mai scazut".

"Daca nu te organizezi mult, mult mai bine, exista riscul sa se produca o serie de disfunctionalitati. Totul tine, de fapt, de cat de mult dureaza perioada de stres bugetar. Cu cat masurile pe care le luam sunt mai corecte - si va asigur ca ele sunt -, cu cat organizarea este mai buna, cu atat impactul acestor masuri va fi scazut. De aceea imi doresc sa intram in parametri normali cat mai repede, iar intrarea in parametri se va face cu cat mai repede vor fi luate masurile bune pe care noi le-am luat", a afirmat ministrul Educatiei.

El a spus ca, potrivit unui studiu al Bancii Mondiale, calitatea invatamantului in Romania nu a crescut, desi investitia in educatie a crescut "foarte mult", banii fiind "disipati de un sistem ineficient".

"Avem un studiu al Bancii Mondiale care ne arata ca, din pacate, calitatea educatiei nu a crescut, cu toate ca investitia in educatie a crescut foarte mult. Intrebarea este unde sunt banii? Banii au fost disipati de un sistem ineficient. Sunt notorii cazurile de lucrari facute pe niste sume de bani incredibil de mari. Exista, evident, aspectul optimizarii folosirii banului public. Si atunci cand sistemul este optim si investitia va avea efectul scontat", a mai afirmat Funeriu.

Potrivit ministrului Educatiei, "in afara unei finantari corecte" si a utilizarii banilor "in mod cinstit" nu se poate face performanta in educatie.

"Performanta in afara unei finantari corecte si a unui sistem capabil sa utilizeze acesti bani in mod cinstit este foarte dificil de facut. In acelasi timp, modul in care utilizam si organizam sistemul, chiar si in aceste conditii de stres financiar, isi va spune cuvantul. (...) Dar trebuie sa ne incadram in ceea ce Romania isi poate permite", a mai spus Funeriu.

El a dat ca exemplu examenul de titularizare de anul acesta care, in opinia sa, a fost organizat "in mod corect" si "cu cheltuieli minime".

Guvernul a aprobat, miercuri, prima rectificare bugetara din acest an, prin care sunt taiate alocatiile mai multor ministere si acordate fonduri in special pentru plata pensiilor, indemnizatiilor de somaj si altor alocatii de natura sociala, cu scopul de a evita "declansarea unor conflicte sociale".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#educatie, #funeriu, #lei, #rectificare , #stiri Impact