Gabriel Resources incepe sa cumpere casele din Rosia Montana

Miercuri, 27 Septembrie 2006, ora 01:19
853 citiri

Gabriel Resources, titlularul proiectului minier de la Rosia Montana, vizeaza sa achizitioneze, pana la sfarsitul anului, drepturile de proprietate asupra terenului necesar pentru a incepe constructia minei in primavara viitoare, a declarat, luni, presedintele companiei, Alan Hill."In acest scop, compania intentioneaza sa inceapa sa cumpere casele din satul Rosia Montana de la data de 9 octombrie", a spus Hill intr-o conferinta care a avut loc la Denver, in statul american Colorado, potrivit unui comunicat al societatii.

Oficialul a precizat ca firma asteapta o lista cu intrebari din partea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), rezultate in urma celor 16 dezbateri publice referitoare la proiect.

"Intre timp, avem o echipa care analizeaza fiecare chestiune ridicata in cadrul dezbaterilor publice si pregateste raspunsuri la intrebarile pe care le anticipeaza. Vrem sa ne asiguram ca vom putea oferi raspunsurile in cel mai scurt timp, sub forma unei anexe la studiul de evaluare a impactului asupra mediului", a adaugat Hill.

Dupa finalizare, anexa va fi depusa spre aprobare la Comisia de Analiza Tehnica din cadrul MMGA, urmand apoi sa fie prezentata Guvernului. Hill a amintit ca o decizie in procesul de aprobare al studiului este asteptata in ultimul trimestru al anului.

Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, Sulfina Barbu, a precizat la jumatatea acestei luni ca ministerul trebuie sa primeasca, la data de 30 septembrie, intrebarile de la cele doua consultari publice desfasurate in Ungaria, dupa care va urma etapa de completare a studiului EIM, ce trebuie parcurs si de titularul proiectului.

Gabriel Resources detine 80% din compania mixta Rosia Montana Gold Corporation, care opereaza proiectul, restul titlurilor fiind detinute de compania de stat Minvest Deva. Proiectul minei, initiat in urma cu mai multi ani, a atras critici ale organizatiilor de mediu si a celor culturale, care considera ca mina va distruge situri arheologice si va avea un impact negativ asupra mediului.

Sulfina Barbu a declarat ca ministerul pe care il conduce nu are un termen pentru eliberarea acordului de mediu al exploatarii miniere de la Rosia Montana, intrucat procedura de avizare este complexa. Ea a precizat ca acordul de mediu va fi dat prin hotarare de Guvern. Ministrul a mai aratat ca trebuie sa se tina cont si de modificarile aparute intr-o Directiva Europeana privind reducerea cantitatii de cianura folosita in procesul de extractie din minerit.

De asemenea, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a aprobat, recent, ca membrii Comisiei pentru administratie publica si amenajarea teritoriului sa se deplaseze, in perioada 10-12 octombrie, la Rosia Montana pentru a studia situatia exploatarii minieresi pentru a intocmi un raport pe aceasta tema.

Comisia de administratie a solicitat aceasta deplasare pe motiv ca a primit numeroase sesizari in legatura cu Rosia Montana si ca exista numeroase dezbateri contradictorii pe marginea exploatarii miniere" din zona, a declarat deputatul PSD Ioan Munteanu, secretar al Biroului Permanent.

Mediafax