Gabriel Resources spera sa demareze construirea exploatarii miniere Rosia Montana in toamna acestui an

Miercuri, 23 Mai 2007, ora 15:04
1194 citiri

Compania Rosia Montana Gold Corporation, detinuta de compania canadiana Gabriel Resources, estimeaza ca lucrarile de construire a exploatarii din Muntii Apuseni ar putea demara in toamna acestui an, dupa ce studiul de impact asupra mediului (EIM) va fi aprobat in vara, au declarat, miercuri, reprezentantii companiei."Credem ca studiul de impact asupra mediului va fi aprobat in aceasta vara, urmand ca in toamna sa demaram constructia, iar in 2009 sa turnam primul lingou de aur", a declarat directorul de relatii cu investitorii al companiei, Kathy Sipos.

Compania a trimis deja Comisiei de Analiza Tehnica, ce reuneste reprezentanti ai multor ministere ale Guvernului Romaniei, anexa la studiul de impact, care contine raspunsurile la aproape 6.000 de intrebari si 100 de contestatii la adresa proiectului.

Probleme de protectie a mediului

"Anexa contine 12.600 de pagini in limba engleza si 12.900 de pagini in limba romana, cu raspunsuri la toate intrebarile, pentru ca noi dori sa demaram acest proiect care este singura sansa viabila de dezvoltare in zona. Personal, sunt convins ca aceste proiect va demara", a spus presedintele Rosia Montana Gold Corporation, Alan Hill.

In ceea ce priveste protectia mediului, acesta a tinut sa precizeze ca zacamantul, care ar fi cel mai mare din Europa, nu va produce mai mult de 10 parti pe milion cianuri, si ca aproximativ 80 la suta din mine la nivel mondial sunt exploatate prin intermediul cianurilor.

Investitia initiala, 750 milioane euro

Oficialul a spus ca investitia initiala pentru dezvoltarea proiectului va fi de 750 milioane de dolari, din care circa 450 de milioane pentru construirea efectiva a minei.
"Cel mai important lucru il constituie faptul ca investitia totala care va veni in Romania pe durata proiectului este de circa 2,5 miliarde de dolari, iar cheltuielile directe se vor ridica la 3,65 miliarde de dolari", a spus Hill.

Potrivit estimarilor companiei, proiectul va crea circa 1.200 de locuri de munca pe perioada de constructie a minei, 600 de locuri de munca pe durata de exploatare a minei, de circa 20 de ani, si alte 6.000 de locuri de munca indirecte.

Compania estimeaza ca proiectul va plati salarii de peste cinci ori mai mari decat media salariilor la nivelul economiei nationale, iar Guvenul va primi direct circa un miliard de dolari.

Meridian sustine proiectul

Proiectul, din care statul roman detine peste 10 la suta prin Minvest Deva, se bucura si de sprijinul sindicatelor din domeniu.

"Este singura sansa pentru comunitatile miniere din zona de a supravietui si sustinem acest proiect, ce respecta toate standardele in domeniu", a spus Ion Albu, secretar general al Confederatiei Meridian.

Intentii de finatare prin BVB

Din datele prezentate de Rosia Montana Gold Corporation, in zona proiectului se gasesc zacaminte de peste 314 tone aur si 1.480 tone argint. Compania a achizitionat deja jumatate din casele din zona pentru a demara proiectul, va stramuta doua biserici aflate in zona miniera si a investit deja 10 milioane de dolari pentru conservarea siturilor arheologice din zona.

Compania va finanta costurile pentru dezvoltarea proiectului cu aproximativ 20 la suta capital propriu - 150 milioane dolari si 80 la suta - creante."Pentru finantare ne-am putea indrepta si spre Bursa de Valori Bucuresti, as zice undeva 60-70 la suta sanse sunt pentru acest lucru in urmatorii doi ani", a explicat Alan Hill.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)