Grecia, incapabila sa isi achite datoriile - consilier BCE

Vineri, 03 Iunie 2011, ora 10:33
1402 citiri
Grecia, incapabila sa isi achite datoriile - consilier BCE

Grecia nu poate sa isi plateasca datoriile, considera un consilier al Bancii Centrale Europene, in opinia caruia ideea ca statul elen ar putea sa plateasca la timp datoriile este o utopie, anunta Mediafax.

Friedrich Schneider, profesor de economie la Universitatea Johannes Kepler din Linz, a fost intrebat de presa austriaca daca Grecia va putea indeplini conditiile necesare pentru a lua urmatoarea transa din pachetul de finantare externa, si daca ipoteza ca Atena isi va putea plati datoriile este credibila.

"Aveti absoluta dreptate. Este o utopie sa crezi ca Grecia va putea sa plateasca aceste datorii. Datoria Greciei trebuie redusa", a declarat Schneider, expert in economie subterana si unul dintre cei trei consilieri BCE trimisi in Grecia.

Schneider a indicat ca nivelul ridicat de taxare este unul dintre motivele pentru care o mare parte dintre greci opteaza pentru munca la negru.

"Un grec obisnuit pierde 30-40% din venit. Asta genereaza, desigur, munca la negru si economie subterana, pentru ca numai acolo poti face ceva mai multi bani", a afirmat el.

Grecia a incheiat in mai 2010 un acord cu UE si FMI pentru un pachet de finantare externa de 110 miliarde euro pe trei ani, conditionat de masuri dure de reducere a deficitului bugetar, prin taxe mai mari si scaderea cheltuielilor publice, cu un impact puternic asupra salariilor bugetarilor.

Guvernul nu a reusit insa sa atinga obiectivele fiscale si este pe cale sa incheie un nou acord cu institutiile financiare internationale pentru a evita falimentul. Conditiile noului acord includ supravegherea internationala a finantelor publice si un program amplu de privatizari, pe langa noi masuri de austeritate.

#credite, #criza datorii, #datorii grecia, #grecia, #guvern grecia, #masuri austeritate grecia , #stiri Impact