Guvernul nu este in stare sa faca fata crizei

Joi, 05 Martie 2009, ora 13:10
1229 citiri
Guvernul nu este in stare sa faca fata crizei

Romania se confrunta cu riscuri legate de politica fiscala prociclica, salarii, finantarea externa si reducerea cererii externe, care pot conduce la contractie economica si probleme in sectorul bancar iar ultimul trimestru din 2008 a aratat ca MFP nu este bine dotat pentru a finanta deficitul bugetar in conditiile actuale, potrivit unui raport intocmit de Banca Mondiala pentru autoritatile romane.

 

Expertii Bancii Mondiale sunt de parere ca Ministerul Finantelor Publice trebuie sa isi asume un rol important in administrarea crizei, intrucat pot fi in joc sume importante din fondurile publice. Astfel, MFP trebuie sa isi consolideze implicarea si capacitatea de monitorizare si evaluare a problemelor legate de stabilitate financiara.

 

"MFP trebuie sa isi adapteze strategia de administrare a datoriilor la conditiile actuale de pe pietele financiare nationale si internationale. Evenimentele din ultimul trimestru din 2008 au aratat ca MFP nu este bine dotat pentru a finanta deficitul bugetar in conditiile actuale", se arata in raportul obtinut de Mediafax.

Analistii noteaza ca increderea in economie ar putea fi afectata negativ in cazul in care noul guvern nu va actiona "agresiv" pentru sprijinirea politicii monetare si ingustarea deficitelor bugetar si de cont curent.

"Contractia creditarii externe si interne, pe fondul crizei financiare internationale si temerilor pietei privind perspectivele economiilor emergente, ar putea limita accesul Romaniei la contractarea de imprumuturi in viitorul apropiat, ceea ce intareste impactul recesiunii Europei Occidentale asupra economiei", reiese din raport.

"Fluxurile de capital, inclusiv investitiile straine directe si creditarea de catre bancile straine, ar putea sa se diminueze in continuare si pentru o perioada mai lunga de timp, cu impact direct asupra lichiditatii bancilor si abilitatea lor de a da imprumuturi. In acelasi timp, conditiile de finantare se inaspresc pe piata interna, intrucat accesul Romaniei la pietele internationale de capital a fost limitat dupa retrogradarea ratingului sub nivelul investment grade", se spune in raport.

Referitor la situatia fiscala, analistii institutiei internationale arata ca masurile adoptate de fostul guvern vor genera presiuni substantiale in acest an.

In acelasi timp, in cazul in care situatia economica se deterioreaza si mai mult ar putea fi nevoie de intensificarea procesului de protectie sociala.

"Finantarea integrala a unui deficit bugetar foarte ridicat va fi imposibila, avand in vedere constrangerile din pietele financiare din Romania si din strainatate, iar acest lucru ar duce la accelerarea inflatiei si erodarea puterii de cumparare a populatiei, cu consecinte sociale periculoase", se spune in raport.

Analistii institutiei recomanda adoptarea unor politici fiscale prudente, care sa corecteze dezechilibrele actuale si sa pastreze deficitul sub control, si care sa fie sprijinite de programe de reforma pe termen mediu.

Pentru impulsionarea veniturilor la buget, Banca Mondiala recomanda continuarea procesului de modernizare si simplificare a fiscalitatii, majorarea anumitor taxe, precum cea pe viciu, reluarea privatizarii a companiilor de stat, inclusiv a celor de utilitati si vanzarea surplusului de drepturi de emisie de dioxid de carbon.

Pe partea de reducere a cheltuielilor, expertii institutiei internationale recomanda reconsiderarea majorarilor de pensii si salarii, prioritizarea cheltuielilor de capital din acest an, revizuirea subventiilor acordate si a cheltuielilor din sectoare cu costuri recurente.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Guvern, #criza , #stiri Impact