IDC: Europa de Est, cel mai grav afectat de criza

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 09:54
1982 citiri
IDC: Europa de Est, cel mai grav afectat de criza

Cea mai cunoscuta companie americana de analiza a industriei mondiale IT&C si care rareori s-a inselat asupra predictiilor facute spune ca zona est-europeana cunoaste in 2009 o scadere a investitiilor in IT de circa 7,5%
Conform specialistilor, asta se datoreaza mai ales temerilor si panicii create in randul investitorilor si de asemenea este din cauza climatului general volatil al mediului de afaceri din regiune. De fapt industria mondiala merge mai departe, iar industria IT va creste si in SUA si in Europa Occidentala, dar si in Asia-Pacific, America Latina, Orientul Mijlociu si Africa.

Cel mai recent raport realizat de International Data Corp. (IDC) spune ca, in ciuda crizei economice mondiale si chiar a scaderii produsului intern brut (PIB) pentru multe tari ale lumii, industria IT va cunoaste o crestere anul acesta, de circa 0.5% fata de 2008. E drept ca aceasta evaluare vine dupa ce in luna noiembrie IDC anticipase o crestere de 2,6%. Compania noteaza de asemenea ca este o problema de curs valutar si daca aceasta continua, companiile americane vor fi cele mai afectate pentru ca ele se vor confrunta cu o scadere constanta a veniturilor.

Cel mai mare impact il va resimti industria hardware, unde recesiunea va aduce o scadere a veniturilor de 3.6 procente anul acesta. Producatorii, distribuitorii si vanzatorii de servere, computere desktop, dar si de imprimante si multifunctionale, vor fi afectati pe parcursul acestui an.

Companiile din software si servicii IT vor avea de crescut in 2009, media fiind de 3,4% pe an, cu doar putin sub cifrele de anul trecut.

Incasarile totale ale industriei IT au fost calculate de IDC ca fiind de 1.440 miliarde de dolari in 2009. Chiar si pentru piata IT din Statele Unite, afectata masiv de criza economica si cu posibilitatea de a intra in recesiune, IDC da o crestere anul acesta de 0,1%. Zona de hardware va suferi anul acesta o scadere de pina la 16 procente, sustine International Data Corp., in timp ce partea de software si servicii IT va creste si in State cu 3-4 procente. Piata IT americana se apropie de 500 de miliarde de dolari anul acesta.

"Conform informatiilor pe care le avem din pietele regionale, analizand trimestrul patru si ineceputul acestui an, am stabilit ca multe companii si-au redus investitiile planificate", a spus analistul IDC. " Informatiile ne-au dat posibilitatea de a stabili de la care investitii se opresc companiile si unde vor continua sa bage banii anul acesta", a adaugat el.

Europa Occidentala are o situatie similara cu SUA: cresterea de anul acesta este de doar 0,1% fata de 2008, iar principalele piete - Germania si Marea Britanie - sunt pe zero anul acesta, iar Franta si Italia vor scadea fata de anul trecut.
Zona Asia-Pacific are o crestere de 1,4 procente anul acesta, iar China va cunoaste o crestere a industriei IT de circa 6,5 procente fata de anul trecut. India vine tare din urma cu o crestere de circa 5,7 procente. Japonia merge cel mai rau, avand o scadere de 1,8 procente anul acesta fata de 2008.

America Latina continua de asemenea cresterea, cu circa 4% anul acesta, iar Brazilia merge cel mai bine cu aproximativ 6 % crestere. Cresterea este si in zona Orientul Mijlociu, Africa si asa mai departe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#idc, # criza, # europa, # it , #stiri Impact