Impozitarea tichetelor va avea un "impact dramatic" in economie

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 09:20
1579 citiri
Impozitarea tichetelor va avea un "impact dramatic" in economie

Impozitarea tichetelor de masa, masura anuntata de autoritati, va avea un "impact dramatic" asupra economiei romanesti, determinand scaderea incasarilor la buget si cresterea somajului, estimeaza Asociatia Profesionala a Emitentilor de Tichete (APET), precizeaza Mediafax.

Sistemul actual al tichetelor de masa genereaza pentru stat incasari anuale de peste 360 milioane euro, printre altele din TVA la produsele alimentare si din impozit pe profitul companiilor implicate in sistem - producatori din industria alimentara, companii de distributie din alimentatia publica, emitenti de tichete si furnizori ai acestora, se arata intr-un comunicat al asociatiei.

APET face referire la un sondaj realizat de compania de cercetare de piata GfK Romania in aprilie, care arata ca in cazul impozitarii tichetelor 53% dintre companii si-au exprimat intentia de a nu mai acorda salariatilor tichete de masa, ceea ce ar determina o pierdere la incasarile statului de aproape 50 milioane de euro anual.

Impozitarea va determina o scadere a consumului evaluata la 863 milioane de euro anual, echivalenta cu valoarea tichetelor de masa care nu vor mai fi acordate de companii catre salariati, scadere care va afecta in mod direct achizitia de produse alimentare, conform sursei citate.

In plus, decizia ar afecta masiv sectorul distributiei si productiei alimentare, prin disparitia a peste 25.000 de locuri de munca si afectarea a peste 70.000 de persoane, direct si indirect.

Totodata, peste doua milioane de salariati, in exclusivitate din sectorul privat, vor suferi "o scadere dezastruoasa a puterii de cumparare" lunare, cu aproape 30% din valoarea actuala a salariului minim pe economie, arata APET.

Guvernul s-a angajat, prin memoramdumul suplimentar de intelegere convenit cu FMI si UE, sa extinda baza de impunere pentru impozitul pe venit incluzand si tichetele de masa, veniturile din castigurile de capital, inclusiv dobanzile la depozitele bancare, si platile compensatorii, si sa elimine scutirile de la impozitul pe venit acordate programatorilor din domeniul IT.

Alte masuri vizeaza reducerea salariilor din sectorul bugetar cu 25% si a pensiilor cu 15%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget, #impozitare, #masa, #pierderi, #tichete , #stiri Impact