In 3 ani vor aparea oferte de apartamente noi si pentru buzunarele mai ''subtiri''

Marti, 28 Noiembrie 2006, ora 04:31
1005 citiri

Apartamentele pentru segmentul mediu-inferior vor aparea pe piata abia in urmatorii trei ani, iar in prezent investitorii, in special straini, sunt in faza creionarii acestor proiecte rezidentiale, tot mai cerute in piata, a declarat pentru Rompres Robert Teodorescu, director de vanzari rezidentiale la compania imobiliara Regatta."Problema locuintelor in Capitala se va rezolva in 7-10 ani, cand lumea va avea de unde sa aleaga, dar si cand bancile vor adopta o alta strategie de acordare a creditelor. Investitorii au sesizat deja cererea mare de apartamente pentru segmentul mediu-inferior, dar profiturile mai mari pe categoria de mediu-superior au facut ca proiectele pentru cei cu venituri mai mici sa intarzie.

Au fost cautate, de asemenea, terenuri cu preturi mai mici, pentru ca acesta este un factor cu impact semnificativ asupra pretului final. Multi investitori vor reconsidera, din punct de vedere al suprafetelor, tipul de apartamente construite pana in 1990. Este nevoie, in plus, de o calitate superioara a finisajelor, a izolatiei, oferirea unui loc de parcare. Dormitoare de 24 de mp sunt, pentru acest segment, inutile", a precizat Robert Teodorescu.

Scaderea suprafetelor, prin reconfigurarea spatiilor utile, nu va aduce, insa, o diminuare semnificativa a pretului pe metru patrat construit, in primul rand din cauza costurilor materialelor de constructii. Astfel, la apartamentele pentru segmentul mediu-inferior scaderea estimata a preturilor nu va depasi 15 la suta.

"Pentru a veni in sprijinul cetatenilor care vor sa-si achizitioneze o locuinta intr-un bloc nou, guvenul ar trebui sa diminueze sau chiar sa elimine TVA-ul pentru anumite categorii, gen tineri casatoriti, o anumita limita de varsta sau venit. De asemenea, bancile ar trebui sa acorde imprumuturi rambursabile in rate mergand pana la 50 la suta din venituri", a spus Robert Teodorescu.

Cu toate ca exista investitori care au anuntat intentia dezvoltarii unor ansambluri rezidentiale pentru clasa mediu-inferior, trebuie luat in calcul si faptul ca in prezent numai 50 la suta din proiectele anuntate ajung sa se puna in practica, tendinta care se va mentine si in urmatorii ani.

Pana sa scada pretul, apar reclamatiile pentru scaderea calitatii

Numarul mare de reclamatii primite de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor privind unele probleme semnalate la ansamblurilor rezidentiale construite de societatea Impact SA, au determinat inspectorii ANPC sa ceara o serie de explicatii de la aceasta companie.

Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), beneficiarii ansamblurilor rezidentiale realizate de compania Impact se plang de faptul ca apa are calitate necorespunzatoare, de disfunctionalitati in furnizarea apei potabile din forajul Impact sau de colectarea apei. De asemenea, cetatenii au reclamat si faptul ca nu exista programe de revizie avizate pentru clorinarea apei si pentru epurare, precum si de faptul ca nu au fost incheiate contractele individuale pentru apa si canalizare, pentru energie electrica sau ca nu a fost finalizat transferul posturilor de energie electrica din patrimoniul societeatii Impact SA catre SC Electrica SA. O alta categorie de sesizari s-a referit la probleme legate de la taxarea utilitatilor, organizarea administrarii ansamblului rezidential, precum si la faptul ca reteaua de furnizare a curentului electric din ansamblurile rezidentiale este subdimensionata.

Inspectorii ANPC au considerat ca data fiind natura problemelor, precum si numarul foarte mare de siszari, se impune o discutie cu reprezentantii Impact pentru a putea fi gasite solutii de rezolvare. In final, s-a convenit ca reteaua de furnizare a apei potabile trebuie sa fie predata operatorilor legali specializati cea ce presupune si o serie de discutii cu primaria Voluntari, institutie care va trebui sa se ocupe si de rezolvarea acelor probleme referitoare la buna administrare a ansamblului de locuinte. De asemenea, s-a ajuns la concluzia ca trebuie gasita o cale prin care posturile de transformare a energiei electrice sa fie transferate din patrimoniul Impact in cel al Electrica.

Pana la ora transmiterii acestei stiri, reprezentantii societatii Impact SA nu au dorit sa faca niciun comentariu pe marginea acestui subiect.

Bloombiz, NewsIn, Rompres