Inflatia din Romania a incetinit in ianuarie la 6,9%

Miercuri, 09 Februarie 2011, ora 23:52
1605 citiri
Inflatia din Romania a incetinit in ianuarie la 6,9%

Inflatia anuala din Romania a incetinit in ianuarie la 6,9%, de la 8% in decembrie, iar cea lunara a fost de 0,6%, potrivit estimarilor a 16 analisti. Analistii anticipeaza ca inflatia a intrat in ianuarie pe un trend descendent, sustinuta de efectele de baza favorabile si de efectele de runda a doua limitate, dupa majorarea, anul trecut, a taxei pe valoarea adaugata (TVA) cu 5%, transmite Mediafax.

Desi inflatia este asteptata sa incetineasca semnificativ in a doua jumatate a anului, odata cu atenuarea impactului cresterii TVA, presiunile exercitate de cresterea preturilor alimentelor la nivel mondial vor continua.

 

FMI a anuntat, marti, ca inflatia din Romania a atins nivelul maxim.


Banca Nationala a Romaniei estimeaza pentru sfarsitul acestui an o inflatie de 3,6%, sub estimarile analistilor, de 4,3%.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat, luni, ca banca anticipeaza reluarea procesului dezinflationist in primul trimestru, pentru ianuarie fiind estimata o inflatie de sub 7%. 

Leul s-a mentinut in ianuare la un nivel constat de 4,25-4,27 unitati pentru un euro.

 

Analistii estimeaza ca PIB-ul s-a contractat in trimestrul al patrulea cu 1,5% in termeni anuali si cu 0,3% fata de cele trei luni precedente. Pe ansamblul anului 2010, analistii se asteapta la un declin al PIB de 2%.


Pentru 2011, analistii prognozeaza un avans modest al PIB, de 0,8%, sub ritmul de 1,5% prevazut de FMI.

Romania a convenit cu FMI si Comisia Europeana un nou acord preventiv in valoare de cinci miliarde de euro, pe termen de doi ani, si va accesa fondurile doar la nevoie.

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica seara, ca noul acord al Romaniei cu organismele internationale va fi adoptat in martie si va intra in vigoare in aprilie.

Guvernul trebuie sa continue masurile de austeritate, pentru reducerea deficitului bugetar la 4,4% din PIB in acest an, de la 6,5% anul trecut.

Potrivit dealerilor, leul va avea o reactie limitata la datele privind inflatia si evolutia PIB, intrucat piata se asteapta la incetinirea cresterii preturilor si contractie economica.

O evolutie surprinzatoare a celor doi indicatori va influenta piata, dar efectul nu va modifica semnificativ perspectiva pe termen lung a monedei, care se va aprecia la 4,2 unitati pentru un euro pana la sfarsitul acestui an, potrivit analistilor.

#inflatia, #BNR, #un nou acord preventiv, #impactul cresterii TVA, #tva , #stiri Impact