Inflatia din Ungaria s-a temperat in iunie

Marti, 14 Iulie 2009, ora 13:15
1154 citiri
Inflatia din Ungaria s-a temperat in iunie

Nivelul inflatiei din Ungaria s-a temperat usor in luna iunie, inainte de o accelerare estimata pentru iulie, din cauza majorarii taxelor pe consum, insa analistii sustin ca banca centrala va analiza situatia dincolo de impactul unic asupra inflatiei, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Inflatia anuala a preturilor de consum din Ungaria s-a temperat la 3,7% in iunie, de la 3,8% in mai, a anuntat Biroul Central de Statistica (KSH). Cifra a fost sub estimarile analistilor, ce prevedeau intr-un sondaj Reuters o inflatie de 4,0%.

"In aceasta luna au actionat doi factori cheie: preturile sezoniere ale alimentelor, ce au scazut, insa aceasta nu este o surpriza, din moment ce alimentele se ieftinesc de obicei vara, si preturile la combustibili, care au crescut in luna iunie", a declarat Borbala Minary, statistician in cadrul KSH.

"Scaderea preturilor la alimente a compensat scumpirea combustibilului", a adaugat acesta.

Inflatia a incetinit usor in iunie, dupa doua luni consecutive de accelerare, de la nivelul de 2,9% din martie. Cu toate acestea, inflatia este estimata sa se intensifice puternic in acest an, ca urmare a majorarii taxelor in luna iulie, in incercarea de a limita deficitul bugetar.

Guvernul Ungariei a majorat taxa pe valoarea adaugata (TVA) de la 20% la 25%, si a crescut accizele la combustibili, alcool si tutun, pentru a compensa declinul veniturilor din alte taxe, in contextul in care economia se confrunta cu cea mai grava criza din ultimele decenii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inflatie, #ungaria , #stiri Impact