Inlesniri la plata datoriilor pentru firmele afectate de criza

Miercuri, 06 Mai 2009, ora 13:04
1901 citiri
Inlesniri la plata datoriilor pentru firmele afectate de criza

Firmele care au beneficiat de inlesniri privind datoriile restante catre stat si care nu au mai respectat dupa 30 septembrie 2008 calendarul de plata din cauza crizei economice, dar anterior au achitat la timp obligatiile, vor avea din nou posibilitatea sa plateasca esalonat, in anumite conditii.

Mentinerea inlesnirilor fiscale este motivata de Guvern prin prevenirea efectelor sociale, in contextul crizei economice, si incasarea datoriilor ramase de achitat.

"In sprijinul mediului de afaceri si prevenirea efectelor sociale, in contextul actual al crizei economice, si asigurarea incasarii la buget a ratelor ramase de achitat si a obligatiilor curente, se propune repunerea in termen a inlesnirilor la plata acordate in baza reglementarilor legale in materie, care si-au pierdut valabilitatea incepand cu 30 septembrie 2008, ca urmare a efectelor crizei economice", se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de Mediafax.

Conform actului normativ, debitorii care au beneficiat de inlesniri la plata obligatiilor fiscale restante beneficiaza de mentinerea inlesnirilor pentru sumele ramase de plata, in situatia in care sunt indeplinite, cumulativ, o serie de conditii, printre care respectarea pana la 30 septembrie 2008 a termenelor de plata si prezentarea pana la data de 31 iulie 2009 inclusiv a unui document care dovedeste stingerea sumelor cuprinse in rate si a altor obligatii fiscale decat cele care au facut obiectul inlesnirilor la plata.

O alta conditie este ca inlesnirile la plata sa fi fost acordate cu respectarea legislatiei in domeniul ajutorului de stat. Firmele trebuie sa depuna la administratia fiscala, pana cel tarziu la 30 iunie 2009 inclusiv, o cerere prin care solicita mentinerea efectelor inlesnirilor la plata, precum si o cerere de eliberare a certificatului de atestare fiscala pentru persoane juridice.

In certificatele de atestare fiscala, organele fiscale emitente vor mentiona distinct atat sumele ramase de plata din esalonarile la plata acordate, cat si celelalte obligatii fiscale care nu au facut obiectul acestor inlesniri la plata.

"Pentru debitorii care depun cererea, masurile de executare silita se suspenda in perioada cuprinsa intre data eliberarii certificatului de atestare fiscala si data solutionarii cererii debitorului", se arata in ordonanta.

Obligatiile fiscale accesorii aferente sumelor inscrise in certificatul de atestare fiscala vor fi comunicate pana la 1 august 2009 si achitate nu mai tarziu de 1 noiembrie 2009. Obligatiile fiscale principale si accesorii constatate de catre organele de inspectie fiscala competente ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala ulterior emiterii certificatului de atestare fiscala se achita in cel mult 90 de zile de la termenul scadent, dar nu mai tarziu de data de 25 decembrie a fiecarui an fiscal.

Autoritatea fiscala va comunica graficele de esalonare refacute pentru sumele ramase de plata, fara a se depasi termenul de finalizare a inlesnirii la plata aprobata initial, si cuantumul sumelor scutite la plata ca urmare a producerii efectelor inlesnirilor la plata acordate.

In cazul in care garantia constituita la inceputul acordarii inlesnirii la plata a fost utilizata pentru stingerea creantelor fiscale, debitorul are obligatia constituirii unei noi garantii pentru sumele ramase de plata, pana la urmatorul termen de plata din noul grafic de esalonare.

Garantiile pot fi constituite prin consemnarea de mijloace banesti la o unitate a Trezoreriei in a carei raza teritoriala se afla domiciliul fiscal al contribuabilului sau sub forma unei scrisori de garantie bancara.

"Beneficiaza de toate efectele juridice ale inlesnirilor la plata debitorii care achita anticipat ratele din graficul de esalonare, dar nu au indeplinit celelalte conditii de mentinere a valabilitatii inlesnirilor la plata, fara a mai fi necesara constituirea garantiei.

Debitorii nu datoreaza obligatii fiscale accesorii aferente obligatiilor fiscale care au facut obiectul scutirilor la plata, de la data nerespectarii conditiilor de mentinere a valabilitatii inlesnirilor la plata pana la data solutionarii cererii, cu exceptia celor deja stinse de catre debitori, care nu se restituie si nu se compenseaza", conform actului normativ.

Daca se constata ca de la data nerespectarii conditiilor de mentinere a valabilitatii inlesnirilor la plata pana la data solutionarii cererii au fost incasate sume reprezentand impozite, taxe, contributii si alte sume datorate bugetului general consolidat, inclusiv obligatii fiscale accesorii aferente, prin plata, compensare, executare silita si alte modalitati, cuprinse in suma care face obiectul esalonarii la plata, debitorii vor achita ratele esalonate pana la concurenta sumelor ramase de plata, iar in cazul in care sunt cuprinse in suma care face obiectul scutirii la plata, acestea nu se restituie si nu se compenseaza.

Toate aceste reguli vor fi aplicate si pentru debitorii care au beneficiat de inlesniri la plata obligatiilor reprezentand creante proprii ale institutiilor publice implicate in procesul de privatizare, precum si creantele fiscale sau de alta natura preluate in vederea recuperarii de catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

In document se arata ca repunerea in termen a inlesnirilor la plata acordate, care si-au pierdut valabilitatea ca urmare a efectelor crizei economice, sunt menite sa asigure continuarea activitatii si sa consolideze mecanismele privind politica de personal la nivelul fiecarui angajator in conditiile crizei economice.

Mentinerea inlesnirilor la plata este considerata ca fiind favorabila mediului de afaceri si avand un impact pozitiv la nivelul firmelor in contextul actual al crizei economice, cu asigurarea incasarii la buget a ratelor ramase de achitat si a obligatiilor curente, dar si "imbunatatirea relatiei de parteneriat" intre organele fiscale si contribuabili pentru perioada in care acestia se confrunta cu dificultati financiare. 

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#administratie, #buget, #firme, #fiscala, #restante , #stiri Impact