Investitorii straini vor acelasi calendar pentru Pilonul II

Marti, 27 Octombrie 2009, ora 12:55
1287 citiri
Investitorii straini vor acelasi calendar pentru Pilonul II

Investitorii straini solicita Guvernului, intr-o scrisoare deschisa, pastrarea calendarului initial de crestere a contributiilor si sustin ca, in caz contrar, sunt afectate veniturile participantilor iar administratorii isi pierd increderea in Romania, dupa ce au investit circa 500 milioane euro, informeaza NewsIn.

"Este convingerea noastra ca, daca Guvernul nu revine la calendarul initial de contributii virate catre pilonul II de pensii private, aceasta va afecta cu siguranta veniturile viitoare ale salariatilor romani de astazi, dar va avea si un impact negativ asupra intregii economii a Romaniei", a declarat directorul executiv al Camerei de Comert a Olandei din Romania, Nuria Simon Artigas, in scrisoarea catre autoritatile din Romania.

Investitorii straina amintesc ca firmele intrate pe piata pensiilor private obligatorii au investit peste 500 milioane euro de la lansarea sistemului, iar nerespectarea calendarului poate eroda increderea investitorilor straini in Romania.

"Investitorii straini care au fondat aici companii de administrare a fondurilor de pensii private isi pierd increderea in acest sistem si in Romania, daca aceste reforme nu continua asa cum au fost ele propuse la startul sistemului", sustine Artigas, citata de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Artigas a explicat ca reducerea populatiei active, care contribuie la bugetul public de pensii, combinata cu procesul de imbatranire a populatiei pun o presiune tot mai mare pe sistemul public de pensii existent in Romania.

Initiativa investitorilor straini a fost coordonata de Camera de Comert a Olandei din Romania, la care au aderat Camera de Comert a Statelor Unite din Romania (AMCHAM), Consiliul Investitorilor Straini (FIC) si Camerele de Comert ale Italiei, Elvetiei si Marii Britanii din Romania.

Potrivit legii, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la sistemul pensiilor obligatorii urma sa creasca anual cu 0,5%, pana la 6% din venitul brut al salariatilor, intr-un interval de opt ani.

Bugetul pe 2009 a blocat nivelul contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut in acest an.

Recuperarea procentului de 0,5% cu care trebuia majorata contributia pe pilonul II in 2009 ar urma sa se faca intr-un an cu crestere economica, potrivit autoritatilor.

Guvernul nu a anuntat inca daca va creste sau nu nivelul contributiei in 2010.

La sfarsitul lui septembrie, piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 2 miliarde lei (475,4 milioane euro). 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#investitori, # straini, # calendar, # contributii , #stiri Impact