Izolarea economica, solutie in fata crizei?

Joi, 19 Martie 2009, ora 09:02
1260 citiri
Izolarea economica, solutie in fata crizei?

In ciuda faptului ca membrii G20 s-au angajat sa nu recurga la masuri protectioniste pentru a face fata crizei, un studiu al Bancii Mondiale a demonstrat ca acestea au luat avant in 17 din cele 20 de tari.

In luna noiembrie, liderii celor 20 de state dezvoltate sau in curs de dezvoltare din G20 au promis sa nu impuna masuri care sa restrictioneze comertul, in viitoarele 12 luni, relateaza Reuters.

Insa, de atunci, 17 tari au implementat 47 de astfel de masuri, o treime dintre acestea referindu-se la cresterea tarifelor si taxelor.

"Liderii nu trebuie sa impuna astfel de masuri, fie ca sunt pentru comert, pachete de stimuli economici sau sprijin financiar", a spus presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick (foto).

"Izolarea economica poate duce la evenimente asemanatoare celor pe care le-am vazut in anii 1930, care au facut, dintr-o situatie rea, una si mai proasta", a adaugat el.

Raportul Bancii Mondiale a dat si cateva exemple. Rusia a impus taxe mari pentru masinile de mana a doua, iar Ecuadorul a crescut taxele la importurile a mai mult de 600 de produse.

Argentina a impus bariere tarifare pentru importul de componente auto, textile, televizoare, jucarii, pantofi si produse din piele. Dupa acelasi model, Indonezia a hotarat ca o parte din bunurile straine, inclusiv haine, incaltaminte, jucarii, electronice si bauturi, sa nu intre in tara decat prin intermediul a cinci aeroporturi si porturi.

Printre masurile protectioniste se numara si numeroasele ajutoare oferite industriei auto, ce se ridica, la nivel mondial, la 48 de miliarde de dolari. Statele Unite si-a ajutat principalii trei producatori auto cu 17,4 miliarde de dolari.

De asemenea, Canada, Franta, Germania, Marea Britanie, China, Argentina, Brazilia, Suedia si Italia au recurs la aceste metode, potrivit Bancii Mondiale.

China a respins carnea de porc provenita din Irlanda si pe unii producatori belgieni de ciocolata, precum si coniacul italian, sosurile provenite din Marea Britanie, ouale produse in Olanda si lactatele din Spania.

In acelasi timp, guvernul Indiei a interzis importul de jucarii din China.

Nici tarile Uniunii Europene nu stau mai bine la capitolul protectionismului. Mai multe state au oferit sprijin producatorilor de unt, branza si lapte praf, dupa ce se ajunsese la hotararea de a elimina acest tip de sustinere financiara.

La intalnirea liderilor G20 din Londra, de la inceputul lunii aprilie, Banca Mondiala va propune ca tarile membre sa furnizeze Organizatiei Mondiale a Comertului rapoarte trimestriale despre restrictiile impuse si ajutoarele oferite industriei si agriculturii.

De asemenea, tarile ar trebui sa furnizeze si o analiza despre impactul pe care aceste masuri le au asupra pietei muncii.

Desi efectele masurilor protectioniste aplicate comertului sunt inca minore, oficialii Bancii Mondiale sunt de parere ca ar putea afecta grav exportatorii.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, # masuri, # protectionism, # bm, # comert, # sprijin , #stiri Impact