Japonia intervine pentru a opri aprecierea yenului

Joi, 04 August 2011, ora 17:23
1219 citiri
Japonia intervine pentru a opri aprecierea yenului

Yenul a scazut abrupt joi, dupa ce Japonia a intervenit puternic pentru a combate impactul aprecierii monedei asupra exportatorilor, in timp ce bursele s-au mentinut peste minimele anului in asteptarea unor masuri de stimulare in tarile dezvoltate, transmite Reuters.

Potrivit unor estimari din piata financiara, Japonia a schimbat 1.000 miliarde yeni (13 miliarde de dolari) pe pietele de la Tokyo si Londra.

Banca Japoniei a anuntat ca va relaxa politica monetara pentru a stimula cresterea economica, prin achizitia de active precum actiunile si obligatiunile.

Interventia autoritatilor japoneze aminteste de reducerea surprinzatoare a dobanzii de politica monetara din Elvetia, unde banca centrala incearca de asemenea sa impiedice aprecierea francului.

Unii observatori anticipeaza ca miscarile din Elvetia si Japonia preced interventii de stimulare economica din partea Rezervei Federale si Bancii Angliei, in timp ce Banca Centrala Europeana se confrunta cu presiuni pentru reluarea achizitiilor de obligatiuni pentru a ameliora criza datoriilor de stat din zona euro.

Dolarul s-a apreciat cu 3,7% fata de yen, la 79,9 yeni, dupa ce scazute luni la 76,29 yeni, aproape de cel mai redus nivel din istorie.

Indicele MSCI al burselor din intreaga lume a scazut cu 0,6%, dar se mentine peste minimul acestui an, atins miercuri.

Bursele europene sunt in urcare cu 0,2%, iar pietele emergente scad cu 0,6%.

Japonia a efectuat si anul trecut interventii puternice pentru temperarea aprecierii yenului, iar Rezerva Federala a derulat programe de lichiditate de sute de miliarde de dolari.

Ministrul brazilian al Finantelor Guido Mantega spunea anul trecut ca se observa un "razboi al valutelor", manifestat prin eforturile statelor cu economii dezvoltate de a-si deprecia valutele pentru a-si sustine exporturile.

Drept urmare, fluxurile de bani "ieftini" catre economiile emergente au crescut puternic, alimentand inflatia si determinand unele banci centrale sa creasca dobanzile.

Pretul petrolului a stagnat joi la 91,92 dolari pe baril, in timp ce dolarul s-a apreciat cu 0,8% in raport cu un cos de valute de referinta. Euro a scazut cu 0,6%, la 1,4240 dolari.

Pietele europene au inregistrat unele miscari pozitive. Speculatiile ca BCE si-ar putea relua programul de lichiditate prin achizitia de obligatiuni au impins randamentele titlurilor de stat italiene cu maturitatea la 10 ani inapoi sub pragul de 6%.

Asteptarile ca Fed sa reia achizitiile de titluri de trezorerie au propulsat miercuri bursa de la New York.

#apreciere euro, #japonia, #masuri austeritate, #yen , #stiri Impact