Londra continua sa restrictioneze piata muncii pentru Romania si Bulgaria

Sambata, 27 Octombrie 2007, ora 09:45
1358 citiri
Londra continua sa restrictioneze piata muncii pentru Romania si Bulgaria

Guvernul de la Londra planuieste sa anunte ca mentine restrictiile pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari cu joasa calificare, in ciuda presiunilor pe care le fac angajatorii de a ridica aceste conditii impuse in urma aderarii celor doua tari la UE, relateaza sambata The Times.Guvernul britanic a redus numarul muncitorilor cu joasa calificare din Romania si Bulgaria la 20.000 pe an. Reevaluarea acestei situatii, la aproape un an de la limitarea accesului pe piata muncii, ar fi dus la concluzia ca este necesara mentinerea restrictiilor, conform cotidianului britanic, care nu citeaza nicio sursa pentru aceasta informatie.

Cotidianul britanic afirma ca recomandarea apartine ministrului pentru imigratie, Liam Byrne, care "se pregateste sa spulbere sperantele guvernelor roman si bulgar ca piata muncii va fi deschisa complet pentru muncitorii lor". Ministerul britanic de Interne, in cadrul caruia functioneaza un departament special pentru imigratie, a facut o evaluare a politicii privind mana de lucru din cele doua state si a ajuns la concluzia ferma de a mentine restrictiile, scrie The Times.

Anuntul privind prelungirea restrictiilor ar putea fi facut in cateva zile, mai afirma cotidianul britanic. Decizia intervine la cateva zile dupa ce Oficiul pentru Statistici Nationale a publicat noi cifre privind imigratia. Noile date arata ca se estimeaza ca imigratia va spori cu un milion de persoane populatia Marii Britanii in urmatorii cinci ani, numarul de persoane care vor veni in regat in aceasta perioada fiind estimat la 240.000.

Numarul imigrantilor care au venit in Regat din tarile Europei de Est care au aderat la UE, in special din Polonia, este subiect pe larg dezbatut de presa britanica, mai ales de tabloide, care considera ca acesti muncitori iau locurile de munca persoanelor deja prezente in Marea Britanie.

Potrivit cifrelor oficiale publicate in luna mai, circa 8.000 de romani si bulgari au venit sa munceasca in Regatul Unit in primele trei luni ale anului. Incepand din 2004, aproximativ 600.000 de cetateni din Europa de Est au emigrat in Marea Britanie.

In virtutea restrictiilor, muncitorii cu joasa calificare din Romania si Bulgaria pot obtine un permis de lucru in Marea Britanie, pe o perioada limitata, doar in cadrul unor cote prestabilite pentru munca sezoniera in agricultura si industria alimentara. Alte categorii de muncitori care pot veni sa lucreze in Marea Britanie sunt cei cu inalta calificare, pentru care exista un program special; cei care au calificari pentru slujbe pentru care nu poate fi gasita forta de munca autohtona si carora li se acorda un permis de munca; antreprenorii liber-profesionisti.

In sase luni de la aderarea Romaniei si Bulgariei la UE, in Marea Britanie au venit 75 de persoane in cadrul programului pentru muncitorii cu inalta calificare, 1.095 au obtinut permise de munca si 7.775 au venit declarand ca desfasoara diverse activitati pe cont propriu. In aceeasi perioda, 6.405 persoane au solicitat sa fie inscrise in programul pentru muncitorii sezonieri din agricultura.

Decizia de a limita numarul muncitorilor bulgari si romani vine in pofida semnalelor trase de angajatori ca numarul de imigranti care vin din restul Europei de Est are tendinta de a scadea constant.

FirstGroup, o companie de transport rutier national, spune ca restrictiile impuse romanilor si bulgarilor ar putea impiedica extinderea unor servicii de transport in comun in orase precum Glasgow. "In prezent majoritatea locurilor libere le ocupa candidati locali sau din UE. Totusi, in urmatoarele 12 luni apreciem ca vom avea nevoie sa ni se puna la dispozitie resurse alternative de forta de munca. Restrictionarea angajarii cetatenilor romani si bulgari ca soferi de autobuz va avea un impact asupra capacitatii noastre de a completa pe viitor locurile ramase libere", a declarat compania intr-o petitie adresata unei comisii parlamentare care urmareste impactul economic al imigratiei.

Potrivit lui Stuart Begg, purtator de cuvant al FirstGroup, compania ar mai avea nevoie de 200 de soferi. Acestia pot castiga un salariu de baza de 7,3 lire sterline pe ora pentru o saptamana de lucru cu 38 de ore in Bath sau chiar 9 lire pe ora in Glasgow. Intrebat de ce este dificila recrutarea britanicilor ca soferi de autocar este dificila, Begg a spus ca este o slujba care prespune lucrul in ture, cu un program care incepe dimineata devreme si se termina seara tarziu, plus ca se lucreaza si in weekenduri.

De asemenea, Uniunea Nationala a Fermierilor a declarat comisiei parlamentare ca exista indicii care sugereaza ca numarul imigrantilor est-europeni care cauta de lucru in agricultura va scadea anul viitor. Uniunea estimeaza ca va fi un deficit de 5.000 de muncitori si a cerut o relaxare a cotelor impuse romanilor si bulgarilor pentru sectorul agricol.

De asemenea, Comisia pentru Economia Rurala a ajuns la concluzia ca o modificare brusca a numarului de muncitori imigranti care vin din Polonia, Litiania, Letonia, Estonia, Cehia, Ungaria, Slovacia si Slovenia ar face ca anumite ramuri economice rurale sa devina vulnerabile la o mare criza, care ar include si deficitul de forta de munca.

"Emigrantii din Europa de Est sunt cunoscuti pentru disponibilitatea lor de a munci in schimbul unei plati relativ mici. Multi angajatori considera ca tinerii din Regatul Unit adesea nu au inzestrarea adecvata sau nu sunt suficient de experimentati pentru a face chiar si o munca ce nu presupune calificare si s-ar putea sa mai aiba si o 'problema de atitudine' ", se arata intr-un document trimis comisiei parlamentare.

<Bloombiz/>