Manager incepator? Fereste-te de greselile comune

Joi, 26 Mai 2011, ora 17:17
4564 citiri
Manager incepator? Fereste-te de greselile comune

Greselile marcheaza puternic cariera unui manager, iar cei aflati la inceput de drum sunt cei mai predispusi catre astfel de evenimente. Iata cateva dintre cele mai intalnite greseli pe care sefii nou-veniti le fac si cum sa le eviti. 

Nu stabilesc un raport corect cu subordonatii

Comunicarea este esentiala, mai ales cand devii seful cuiva, dupa o lunga perioada de timp in care ati fost colegi.

Ambele parti trebuie sa ajunga la un acord si trebuie sa stabileasca din timp care sunt subiectele despre care vor dicuta si cele despre care nu vor discuta, dar si care sunt asteptarile fiecaruia.

Nu primesc sustinerea necesara

Multi oameni sunt numiti manageri doar pentru ca sunt niste angajati foarte buni, fara ca asta sa insemne neaparat ca au si aptitudini manageriale.

Responsabilitatea asupra personalului, a bugetului sau evaluarile de performanta nu sunt tocmai o recompensa, pentru cel proaspat promovat.

Inainte sa accepti promovarea, asigura-te ca ai sustinerea sefilor mai mari, a departamentului de HR si ca ati conceput o strategie pentru implementarea tranzitiei.

Daca tu consideri ca ai nevoie de coaching pentru a fi un ban manager, fa tot posibil sa obtii aceasta sustinere, fie de la companie, fie pe cont propriu.

Incearca sa schimbe totul din primele zile

Managerii proaspat numiti sunt atat de cuprinsi de euforia momentului incat au tendinta de a face toate schimbarile dintr-o data.

Aceasta tehnica este foarte agresiva pentru subordonati si duce la o stare de confuzie generala, pentru ca oamenii au fost obisnuiti foarte mult timp cu un anumit stil.

Nu discuta obiectivele pe termen lung ale subordonatilor lor

Este foarte important pentru orice lider sa inteleaga bine obiectivele pe termen lung ale subordonatilor lor.

Exista anumite lucruri pe care nu le stiai ca prieten, dar le afli acum ca sef, iar ajutandu-i pe oameni sa isi atinga obiectivele reusesti sa construiesti o relatie profesionala de calitate.

Sunt prea prietenosi

Orice sef trebuie sa pastreze o distanta si sa constientizeze ca nu poate fi prieten cu oamenii cu care lucreaza.

Tot ce iti ramane este  sa construiesti o relatie buna, cordiala cu acestia.

Distributia inegala de putere te obliga se faci asta, pentru ca va trebui sa le ascunzi unele lucruri, sa iei decizii cu impact asupra lor, sa le oferi feedback negativ si chiar sa ii dai afara.

Sunt prea autocrati

Multi oameni au tendinta de a abuza de puterea care le este data, printr-o pozitie de management.

Un lider care stie sa vorbeasca si sa asculte este un lider cu cele mai mari sanse de a avea oamenii de partea lui si de a indeplini obiectivele echipei mai repede si mai eficient, potrivit specialistilor citati de Monster.com.

Nu ofera feedback negativ

Managerilor proaspat numiti in functie le este deseori foarte greu sa ii critice pe cei care gresesc.

Lipsa de siguranta de sine si dorinta de a se face placuti sunt foarte puternice in aceasta perioada de inceput si ii face sa isi incalce principalele obligatii ca manageri.

In mod ironic, insa, aceasta atitudine are efectul opus: problemele raman nerezolvate, oamenii devin frustrati , aduna nemultumiri si se poate ajunge chiar la pierderea celor mai buni angajati din echipa.

Nu ofera feedback pozitiv

O capcana in care foarte multi manageri cad este cea in care acestia se concentreaza doar pe aspectele negative, uitand sa aprecieze aptitudinile angajatului, atunci cand acesta o merita.

In acest mod, angajatii vor considera ca exista un sef doar atunci cand sunt probleme.

Au o atitudine exagerat de defensiva

Managerii tineri se simt adesea amenintati de situatiile in care cineva are o parere diferita de a lor.

Este foarte important, insa, sa arati ca nu te deranjeaza discutiile in contradictoriu si ca esti sigur pe autoritatea ta, iar asta poate insemna chiar si a recunoaste ca ideile celorlalti pot fi mai bune decat ale tale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#manager nou venit, # manager incepator, # manager, # sefi, # greseli manager, # colegi, # ce face un manager, # cariera unui manager , #stiri Impact