Marea Britanie: vrem ca masurile de austeritate sa se concentreze pe cheltuieli

Luni, 07 Iunie 2010, ora 00:46
1084 citiri
Marea Britanie: vrem ca masurile de austeritate sa se concentreze pe cheltuieli

Guvernul britanic va lua masuri de limitare a cheltuielilor publice in vederea reducerii deficitului bugetar record, dar premierul David Cameron nu exclude nici majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA), transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.

"Vrem ca masurile de austeritate sa se concentreze pe cheltuieli", a afirmat Cameron intr-un interviu acordat publicatiei Sunday Times, raspunzand la o intrebare privind posibilitatea majorarii TVA, in prezent de 17,5%.

Deficitul bugetar al Marii Britanii este printre cele mai ridicate din statele membre ale G7 si depaseste 11% din PIB. Cameron pregateste opinia publica pentru masurile de austeritate din bugetul care va fi prezentat pe 22 iunie, afirmand ca masurile vor fi dureroase pentru multi.

Coalitia formata de conservatori si liber-democrati, venita la putere in luna mai, vrea sa arate investitorilor ca va respecta angajamentul de reducere a deficitului de 156 miliarde de lire sterline (226 miliarde dolari) si s-a angajat sa accelereze ritmul masurilor.

Lira sterlina s-a depreciat cu 11% fata de dolar, in acest an. "Am luat decizii dificile in probleme precum salarii, pensii si beneficii. Declaratiile din campanie, referitoare la aceste subiecte, ne-au costat probabil voturi. Istoria ne va judeca", a aratat el.

Cameron a adaugat ca guvernul trebuie sa prefere masurile de reducere a cheltuieilor, in locul majorarii taxelor. "Uneori, politicienii nu au incercat suficient sa reduca cheltuielile inutile si au recurs prea repede la impozite. Nu trebuie sa facem asta", a explicat premierul.

Vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg a afirmat intr-un interviu pentru The Observer ca masurile de austeritate nu vor fi la fel de dure ca cele aplicate de Margaret Thatcher in anii 1980, iar modificarile aduse sistemului de impozitare vor atenua impactul.

El a adaugat ca impactul problemelor din Grecia l-au convins ca este nevoie urgenta de reducerea deficitului bugetar. 

#marea britanie, #masuri, # austeritate, #cheltuieli , #stiri Impact